19 Οκτ 2007

ΒΕΛΑΝΙΔΙΕΣ: στο παρασύνθημα...


Μιλουσα για ΒΕΛΑΝΙΔΙΕΣ, να τι εννοούσα λοιπόν...Αγαπάει ο θεός τον κλέφτη...
->ΤΟ Β Η Μ Α, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2000

"...Ηταν μόνο η άρνηση του κ. Ευ. Βενιζέλου να δεχθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης που τον άφησε έξω από την κυβέρνηση; ή μήπως υπήρχε εκατέρωθεν και μια πολιτική σκοπιμότητα στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος; Η αλήθεια βρίσκεται πιο κοντά στο δεύτερο. Ο κ. Σημίτης είχε κουραστεί από την επίμονη διάθεση του κ. Βενιζέλου να κινείται έξω από τα πλαίσια της κυβερνητικής συλλογικότητας.
Η εκτενέστατη αναφορά του κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης στο θέμα της συλλογικότητας ασφαλώς δεν ήταν τυχαία. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εδώ είμαστε ένα συλλογικό όργανο και ισχύουν οι κανόνες που έχουμε για κάθε συλλογικό όργανο. Υπάρχουν θέματα τα οποία κάθε υπουργός χειρίζεται, παίρνει αποφάσεις, κάνει ανακοινώσεις. Οπως ξέρουν όλοι που έχουν δουλέψει μαζί μου, εμένα μου αρέσει ο καθένας να έχει πρωτοβουλία, να αισθάνεται ελευθερία. Από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να προσέχουμε και τους κανόνες της συλλογικής δράσης. Γιατί υπάρχουν ορισμένες αποφάσεις οι οποίες δεν μπορούν να παρθούν από κάποιο υπουργείο χωρίς συνεννόηση με άλλους υπουργούς, είτε γιατί τους αφορούν είτε γιατί είναι μέσα στους κανόνες του παιχνιδιού οπωσδήποτε να λέει τη γνώμη του σε κάποιο όργανο».
Ορισμένοι πρόσφατοι χειρισμοί του κ. Βενιζέλου σε μεγάλα ενεργειακά θέματα είχαν αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό: δεν είχαν συζητηθεί στα αρμόδια όργανα παρά το γεγονός ότι αφορούσαν πολλά υπουργεία και είχαν συνέπειες που έπρεπε να αντιμετωπισθούν συντονισμένα.
Από την άλλη πλευρά και ο κ. Βενιζέλος μπορούσε να αισθάνεται επαρκή αυτοπεποίθηση ώστε να αναλάβει τον υπολογισμένο κίνδυνο της παραμονής του έξω από την κυβέρνηση. Αλλωστε τώρα μπορεί να παρουσιάζεται ως εκφραστής απόψεων που δύσκολα θα μπορούσε να δημοσιοποιεί από μια υπουργική θέση, ιδιαίτερα σχετικά περιφερειακή όπως εκείνη του υπουργού Δικαιοσύνης..."
http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=12906&m=A06&aa=1


->ΙΔΙΟ ΦΥΛΛΟ, 16/04/2000, Επταημερο του Διόδωρου"... Μόνο θύμα των δημοσκόπων ο Ευάγγελος Βενιζέλος ­ που πίστεψε πως έχαναν τις εκλογές και φρόντισε να πάρει καλή θέση στην κούρσα για τη διαδοχή του Κ. Σημίτη, ασκώντας από τηλεοράσεως αμέσως κριτική πως ήταν λάθος η πρόωρη ανακοίνωση των εκλογών από τον Πρωθυπουργό. Εκτός κυβερνήσεως πλέον, θα έχει την άνεση να προετοιμαστεί καλύτερα. "
http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=12906&m=A71&aa=1


->ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ... 16/04/2000


Το «πρόβλημα Βενιζέλου»

Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η «εμπλοκή» με τον κ. Ευ. Βενιζέλο που συνιστά και το μεγαλύτερο «πρόβλημα» για τη νέα κυβέρνηση ή τουλάχιστον για το ΠαΣοΚ. Ενα προβεβλημένο στέλεχος και μέλος του ΕΓ φέρεται να έθεσε όρους για τη μετακίνησή του και δεν υποχώρησε ακόμη και όταν ήταν προφανές ότι θα έμενε εκτός κυβερνήσεως. Για έναν καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου αυτό δείχνει κατ' αρχήν παράδοξο, καθ' όσον τείνει να υποδηλώσει αμφισβήτηση του πλέον βασικού προνομίου του Πρωθυπουργού. Για ένα πολιτικό στέλεχος με φιλοδοξίες όμως υπάρχει εξήγηση. Ο κ. Βενιζέλος ίσως και να «επεδίωξε» κατ' αυτόν τον τρόπο την εξαίρεσή του από την κυβέρνηση έχοντας κατά νου άλλες παραμέτρους της διαδρομής του ΠαΣοΚ από τώρα ως τις προσεχείς εκλογές ή ως το προσεχές συνέδριό του. Σε κάθε περίπτωση έδειξε να πιστεύει ότι η μετακίνησή του θα εκλαμβανόταν ως «υποβάθμιση», στο μέτρο που εξ ορισμού τον εξαιρούσε από την «ομάδα των κορυφαίων», για την οποία ίσχυσε το «αμετάθετο». Δεν έχει εξακριβωθεί αν το θέμα ετέθη από την πλευρά του με τη διατύπωση «αν φύγω από εδώ πάω μόνο στο υπουργείο Παιδείας ή άλλως δεν μετέχω» ή αν ετέθη από την πλευρά του Πρωθυπουργού «ή πας στο υπουργείο Δικαιοσύνης ή μένεις έξω».
Οπως και να έχουν τα πράγματα, όμως, ο κ. Βενιζέλος έδωσε στην έννοια του «δελφίνου» μια νέα διάσταση, το εύρος της οποίας θα διαφανεί σύντομα. Εχασε μια θέση στην κυβέρνηση και μάλιστα στην αρχή μιας νέας περιόδου αλλά αυτό που κέρδισε είναι ότι διαφοροποιήθηκε εξ ορισμού από τους μέλλοντες «ανταγωνιστές», αν υποτεθεί ότι στο τέλος της τετραετίας στο ΠαΣοΚ θα συζητούν για τη διαδοχή του κ. Σημίτη, είτε γιατί ο ίδιος θα αποχωρήσει είτε γιατί το ΠαΣοΚ θα χάσει τις επόμενες εκλογές.

Το ΒΗΜΑ, 16/04/2000 , Σελ.: A18Κωδικός άρθρου: B12906A181ID: 223457
-> Ο Ι.Κ.ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ... 16/4/2000

"...Αναλόγου περιεχομένου ήταν και η περίπτωση Βενιζέλου. Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Σημίτη ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης άκουσε τον Πρωθυπουργό να του λέει ότι θα πρέπει να μετακινηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο κ. Βενιζέλος αντέτεινε ότι προτιμά να μείνει στο υπουργείο Ανάπτυξης ή διαφορετικά να μετακινηθεί στο υπουργείο Παιδείας.

*Οι πρώτες συνεργασίες

Το ζήτημα είναι ότι ο κ. Σημίτης δεν τον είχε καλέσει για να ακούσει τις προτιμήσεις του. Το μεν υπουργείο Παιδείας είχε ήδη δοθεί στον κ. Π. Ευθυμίου ενώ για το υπουργείο Ανάπτυξης προαλειφόταν ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης. Είναι ενδεχόμενο (το υπαινίσσονται άλλωστε ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου) ότι στην περίπτωση Βενιζέλου μπορεί να υπήρξε «ατυχής χειρισμός».
Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού διαβεβαιώνουν ότι ο κ. Σημίτης δεν ήθελε να αφήσει τον κ. Βενιζέλο εκτός κυβέρνησης και ότι η εξέλιξη δεν του ήταν καθόλου ευχάριστη. Πόσο μάλλον που μετά την απομάκρυνση και του κ. Ι. Μαγκριώτη η Θεσσαλονίκη έμενε με έναν μόνο εκπρόσωπο στην κυβέρνηση, τον κ. Τσοχατζόπουλο. Αλλά ό γέγονε, γέγονε..."


(...ΚΡΑΤΑΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΗ Η ΚΟΛΩΝΙΑ...)
->Και κάτι για το ήθος και τη δημοκρατικότητα του κυρίου Βενιζέλου.... ΒΗΜΑ 23/04/2000

"*Αντ' αυτού, είχαμε το χάπενινγκ Πάγκαλου - Βενιζέλου τούτη την εβδομάδα: αστειεύθηκε ο νυν υπουργός Πολιτισμού πως κάτι δεν πήγαινε καλά με τις επιχορηγήσεις που μοίραζε ο Βενιζέλος όταν ήταν αυτός υπουργός και με την αγορά του ξενοδοχείου Ακροπόλ από τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ Μπατατούδη. Αστειεύθηκε και ο Βενιζέλος αποδίδοντας «αμετροέπεια, προχειρότητα, κακοήθεια» στον Πάγκαλο και προειδοποιώντάς τον να μην τα βάζει «με ανθρώπους όπως εγώ», ζήτησε να ελεγχθούν και οι επιχορηγήσεις του υπουργείου Εξωτερικών επί εποχής Πάγκαλου ­ και διασκεδάσαμε όλοι, ευχαριστημένοι που πρώην και νυν υπουργοί έχουν τόσο αναπτυγμένη αίσθηση του χιούμορ. Περιμένω πώς και πώς να αρχίσουν να λένε τέτοια χαριτολογήματα ο ένας για τον άλλο και οι υπόλοιποι υπουργοί. Θα γελάσουμε με την καρδιά μας όλοι, κυρίως οι Νεοδημοκράτες..."
http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=12913&m=A71&aa=1->ΑΚΟΜΑ ΟΜΩΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ ΔΕΝ ΚΡΑΤΙΕΤΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΦΟΡΕΣ...


ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΑΥΤΟ?????

Θέμα συγκυβέρνησης της χώρας δεν τίθεται!» είναι η σαφής διατύπωση του Πρωθυπουργού. Την επανέλαβε τουλάχιστον δύο φορές αυτή την εβδομάδα. Τη μία κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, όταν ο κ. Ευ. Βενιζέλος δημιούργησε την εντύπωση ότι υπεραμυνόταν των απόψεων της Ιεραρχίας στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΠαΣοΚ. Και τη δεύτερη σε σύσκεψη συνεργατών του, όταν ανάλογες απόψεις εμφανίστηκε να εκφράζει ο κ. Λ. Κουσούλης, ο οποίος έχει διατελέσει στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Πρωθυπουργός έχει διαμορφώσει την πεποίθηση ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν τίθεται θέμα σχέσεων με την Εκκλησία αλλά ζήτημα συνταγματικής τάξης και κύρους της πολιτικής εξουσίας.... "


"...Ισως δεν είναι τυχαίο ότι ανάλογο θέμα έθεσε και ο κ. Βενιζέλος, όταν έψεξε τον Πρωθυπουργό επειδή δεν δέχτηκε να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο. Ο κ. Σημίτης δεν φαίνεται να θεωρεί ότι ήλθε η στιγμή να ξεκαθαρίσει το «εσωτερικό μέτωπο», το οποίο άλλωστε δεν του δημιουργεί ως τώρα αξιοσημείωτο πρόβλημα. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού χαρακτήριζαν «υπερβολικές» τις πληροφορίες για ένταση στις σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Λαλιώτη. Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωνε «Το Βήμα» ότι δεν έχει την αίσθηση μιας ρήξης με τον κ. Σημίτη...."

ΚΙ ΑΥΤΟ????

"Μαθημένοι στη διαχείριση, νομίζουν ότι μπορούν να αποφύγουν την πολιτική. Εδώ και ημέρες ακούω διάφορες φωνές ότι «η κυβέρνηση πρέπει να κάνει διάλογο με την Εκκλησία». Τι πάει να πει αυτό; Ο διάλογος είναι διαδικασία, δεν είναι πολιτική. Διάλογος επί ποίου θέματος; Και κυρίως με ποιες απόψεις; Με αυτά που λέει ο Σταθόπουλος ή με αυτά που υποστηρίζει ο Βενιζέλος; ...Ενα κόμμα όμως δεν υπάρχει μόνο για να φτιάχνει δρόμους και να μοιράζει συμβάσεις. Εμφορείται, υποτίθεται, και από μια συγκεκριμένη άποψη για την πορεία αυτού του τόπου, από μια συγκροτημένη πολιτική αντίληψη που οδηγεί τις επιλογές και τα βήματά του. Και είναι ακριβώς αυτή η αντίληψη που του απαγορεύει να συγκυβερνά με την Ιερά Σύνοδο ή να εκχωρεί το μέγιστο γεγονός της επόμενης τετραετίας σε μια κυρία."

ΚΙ ΑΥΤΟ???

Το ηθικό δίδαγμα είναι εξαιρετικά απλό: ο υπουργός Αμυνας δεν μπορεί και δεν θέλει να αποκοπεί από τον κορμό του ΠαΣοΚ, ακόμη και όταν ο κορμός αλλάζει. Σε αυτόν ανήκε επί Παπανδρέου, σε αυτόν ανήκει επί Σημίτη, αυτός είναι ταυτοχρόνως η ισχύς και το όριό του. Αυτός προσδιορίζει και την αναζήτηση του ρόλου του. Πρωταγωνιστής ναι, μακάρι αν το φέρει η στιγμή, αλλά μέσα σε ένα δεδομένο θίασο. Μια λογική θεσμική (οριακά καθεστωτική...) που επιβεβαιώνεται πλήρως και από μια άλλη αναζήτηση, αυτήν του κ. Ευ. Βενιζέλου.
"Ο υπουργός Πολιτισμού
δεν χαρακτηρίζεται τυχαία ένας από τους ευφυέστερους πολιτικούς της γενιάς του. Πολύ γρήγορα, γρηγορότερα από τους άλλους Ανδρεϊκούς που είχαν ψηφίσει Τσοχατζόπουλο το 1996, αντιλήφθηκε τρία απλά πράγματα:
­ *ότι ο Σημίτης ήρθε για να μείνει,

­ *ότι το ΠαΣοΚ που θα παραδώσει δεν θα έχει καμία σχέση με το ΠαΣοΚ που παρέλαβε, και
­ *ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντικρίσεις το μέλλον είναι να το περιμένεις στην πρώτη σειρά.
Η συνέχεια ήταν αυτονόητη. Χωρίς το βάρος του προσωπικού μηχανισμού που έσερνε ο κ. Τσοχατζόπουλος, πιο ανάλαφρος στις κινήσεις του παρά τα κιλά του, πιο εύστροφος στις αντιδράσεις του, ο κ. Βενιζέλος ξεκίνησε μεθοδικά και υπομονετικά να βρει μια θέση στη νέα ηγετική ομάδα του ΠαΣοΚ. Εχασε το τρένο το 1996 και δεν έχει καμία πρόθεση να το χάσει δεύτερη φορά..."


ΚΙ ΑΥΤΟ???

"...Εδώ και μερικούς μήνες ένας ιδιότυπος αθλητικός αυταρχισμός επεκτείνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Τα κρούσματα πληθαίνουν: ο κ. Ντ. Μπάγεβιτς, ο κ. Ν. Λυμπερόπουλος, ο άγγλος προπονητής του Πανιωνίου κ. Ρ. Γουίλαν, ο κ. Στρ. Αποστολάκης απειλήθηκαν ή απειλούνται με τιμωρίες επειδή διατύπωσαν δημοσίως αρνητικές κρίσεις ή σχόλια για την ΕΠΟ, την ΕΠΑΕ ή τη διαιτησία. Ούτε έπραξαν τίποτε ούτε βιαιοπράγησαν ούτε καν επιτέθηκαν σε κανέναν... Είπαν ελευθέρως τη γνώμη τους σε μια χώρα όπου το δικαίωμα της γνώμης είναι απολύτως κατοχυρωμένο........Τόσο σοβαρό θέμα είναι οι απόψεις του κ. Μπάγεβιτς ή του κ. Χοντλ ώστε να κρίνουν το επίπεδο δημοκρατίας μιας χώρας; θα με ρωτήσετε. Ασφαλώς και είναι! Διότι η δημοκρατία δεν τεμαχίζεται, ούτε λειτουργεί α λα καρτ. Είτε την έχεις είτε δεν την έχεις... Ενδεχομένως αυτός ο ιδιότυπος αθλητικός αυταρχισμός να είναι απλώς ένα κατάλοιπο του παρελθόντος. Αν είναι έτσι, αν απλώς τον χρησιμοποιούν οι διάφοροι αθλητοπατέρες για να επιβάλουν τον νόμο της σιωπής, τότε η πολιτεία έχει υποχρέωση να τους υπενθυμίσει τις βασικές αρχές της λειτουργίας της. Αν όμως τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα ­ ο υφυπουργός κ. Α. Φούρας και ο υπουργός κ. Ευ. Β ε ν ι ζ έ λ ο ς ­ συνεχίσουν να τους παρακολουθούν αδιάφοροι σε αυτό το άθλιο έργο, τότε τα όρια της ανοχής και της συνενοχής αρχίζουν να γίνονται δυσδιάκριτα...."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.