4 Μαΐ 2008

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ: "...πάντα ασχημόνως και κατ’ αταξίαν γινέσθω...."

Πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά νόμο για τη χωροταξία στην Ελλάδα (μετά τον ν.360 του 1976 και τον ν.2742 του 1999)......

ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ…


...ένας γενικός μπούσουλας, του Γιώργου Λιαλιου:
1) Το Πλαίσιο διαιωνίζει ένα παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης...

2) Το Πλαίσιο παραγνωρίζει το νησιωτικό χαρακτήρα της χώρας....

3) Παρόλο που αναγνωρίζει τη γιγάντωση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, το πλαίσιο δεν λαμβάνει καμία πρόνοια για να ελεγχθεί η συνεχής πολεοδομική επέκταση των δύο πόλεων...

4) Παρόλο που αναγνωρίζει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, η δόμηση στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές (όπως τα νησιά και η παράκτια ζώνη), το πλαίσιο δεν έχει συγκεκριμένη αναφορά στον τρόπο περιορισμού της. Το υπουργείο έκανε «πίσω ολοταχώς» σταθμίζοντας τις αντιδράσεις...

5) Το Πλαίσιο στερείται χρονοδιαγραμμάτων, παρόλο που έχει διάρκεια ζωής μια 15ετία.

Ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς -πρώην υπουργός και επίτροπος στην Ε.Ε-.
είναι αμείλικτος…
(Θυμίζουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ τον …παραίτησε από τη διοίκηση της ΔΕΗ το 2005, υπό θολές -?- συνθήκες, πολύ πριν τα ολοκαυτώματα του 2007 και στα οποία η ΔΕΗ δεν εστερείτο μερίδιο ευθυνών)

"...με αφήνει έκθαμβο με μια σειρά από διεθνείς πρωτιές:

-Πρώτον, δεν περιλαμβάνει κανένα χρονοδιάγραμμα, πρόγραμμα επενδύσεων, ή άλλη ποσοτική προσέγγιση.

-Δεύτερον, δεν αποτολμά κανένα σχεδιασμό λες και το «μη θίγε τα κακώς κείμενα» είναι το ιερό δόγμα του. Το μόνο σχέδιο, ο εκτός κειμένου χάρτης «8.1 Πολυκεντρική και ισόρροπη χωρική ανάπτυξη» μόνο ως ειρωνεία ερμηνεύεται, αφού σ’ αυτόν η Αθήνα εξακολουθεί να επισκιάζει ολόκληρη την Ελλάδα.

-Τρίτον, πουθενά δεν εμφανίζει τη μελέτη στην οποία βασίστηκε, προφανώς γιατί άλλα λέει η μελέτη και άλλα το Χωροταξικό.

-Τέταρτον, στην ουσία πρόκειται για ένα γενικό ευχολόγιο. Τα λίγα μέτρα που περιέχει (π.χ. στις μεταφορές) έχουν δοκιμαστεί και αλλού, έχουν αποτύχει εδώ και δεκαετίες.

-(Ενώ δεν υπάρχει ούτε κάν) «Κάποιο μέτρο για την αειφορία και την ένταξη του περιβαλλοντικού κόστους, αν μη τι άλλο στα δημόσια έργα που τόσο «φιλεί» ο ΥΠΕΧΩΔΕ.»
Και καταλήγει ο κ Παλαιοκρασσάς, (απ’ όπου δανείζομαι και τον τίτλο)...:
«αποδεικνύεται ότι το περίφημο Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, ούτε Σχέδιο χωροταξίας αποτελεί, ούτε κανένα στοιχείο αειφορίας περιέχει. Αν συνεκτιμηθεί μάλιστα με τα ειδικά χωροταξικά, που θα εγκριθούν με συνοπτικές διαδικασίες, τότε ο ΥΠΕΧΩΔΕ μάλλον επαληθεύει το γνωστό ρητό του Παύλου από την ανάποδη: ...πάντα ασχημόνως και κατ’ αταξίαν γινέσθω

Τι λέει η WWF δια στόματος της. Θ. Νάντσου, υπεύθυνης Πολιτικής τηςWW
F Ελλάς:
"Προσκολλημένο σε ξεπερασμένα αναπτυξιακά πρότυπα περασμένων εποχών και χωρίς να έχει υποβληθεί σε ανοιχτή και ειλικρινή διαδικασία διαβούλευσης,

…αποτυπώνει μια κατασκευαστική φρενίτιδα με την πρόβλεψη για νέους οδικούς άξονες, νέα διαμετακομιστικά λιμάνια, εκτροπή του Αχελώου και άλλα μεγάλα έργα, την αθροιστική περιβαλλοντική επίπτωση και αναπτυξιακή χρησιμότητα των οποίων κανένας δεν έχει εκτιμήσει.
Την ίδια στιγμή, υποβαθμίζει τις προοπτικές απεξάρτησης των νησιών από τα γνωστά μεγάλα αστικά κέντρα, απειλώντας τα με διαιώνιση της απομόνωσής τους."

Του λόγου το αληθές περί εκπόνησης του σχεδίου ΧΩΡΙΣ να έχει προηγηθεί οιοσδήποτε διάλογος αποδεικνύει η δημόσια παρέμβαση-έκκληση(??) ακόμα και του Κυριάκου Μητσοτάκη και μάλιστα ως προέδρου της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής -όσο κι αν μπορεί να θεαθεί ως προσπάθεια αυτο-απαλλαγής και αυτό-αποενοχοποίησης μπροστά σε ό τι επίκειται…:
"Το ζητούμενο, κατά συνέπεια, δεν είναι απλώς να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι σύντομα θα ψηφίσουμε ένα χωροταξικό σχέδιο....

-Δεν είναι λογικό ένα σχέδιο που αφορά την επόμενη δεκαπενταετία να μην προβλέπει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την προσαρμογή της χώρας μας στις επιπτώσεις του. Ειδικά μετά τις πρόσφατες δυσμενείς εξελίξεις για τη χώρα μας, πρέπει κατ’ ελάχιστο να δεσμευτούμε ρητά ότι θα τηρήσουμε στο ακέραιο τις διεθνείς μας υποχρεώσεις που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κιότο και θα εκπληρώσουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους….

-Η διάταξη του σχεδίου που προβλέπει προσπάθεια «περιορισμού της εκτός σχεδίου δόμησης» είναι ανεπαρκής.

-Η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Κομισιόν έχει ήδη εκφράσει τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι το Εθνικό Χωροταξικό δεν συνοδεύεται από Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (ΣΠΕ) των επιπτώσεών του. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια για άλλη μια ανοικτή σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ζητήματα περιβάλλοντος.
Και δηλώνει τελικά, χωρίς περιστροφές, ότι το Χωροταξικό σχέδιο θα πρέπει
«να μην αρκεστεί στο να δημιουργήσει μια νέα γραμμή άμυνας απέναντι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που μέχρι σήμερα συχνά ακυρώνει αποφάσεις έργων οι οποίες δεν εντάσσονται σε ένα γενικότερο χωροταξικό σχεδιασμό.» (λόγια του Στέφανου Μάνου, βλ παρακάτω!!!!!!!!!!)

Το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ αντιδρά καταλλήλως καταψηφίζοντας το νόμο, καθώς και με ερώτηση-επισήμανση ΚΑΙ στην Ευρωβουλή, σοφώς πράττοντας.
Στις ασχημοσύνες προς το περιβάλλον ως γνωστόν ΔΕΝ εχει "undo",
και το ΠΑΣΟΚ κινείται απορρίπτοντας τη λογική "αν δεν παινέψεις το σπίτι σου", προτιμώντας αντ' αυτού το "αν δεν ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙΣ το σπίτι σου"...:
"Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για το Περιβάλλον και την Χωροταξία, Σπύρος Κουβέλης, σχετικά με το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η ανακοίνωση του Υπουργείου, σχετικά με το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, παραβλέπει εντελώς την υποχρέωση της χώρας να υποβάλει το εθνικό χωροταξικό στη διαδικασία εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτό επισημαίνεται και στη γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που κατέθεσαν οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης και Eυαγγελία Τζαμπάζη, σχετικά με τη νομιμότητα του σχεδίου νόμου για το Εθνικό Χωροταξικό.
…ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ:
«Το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος υπέβαλε πρόσφατα προς έγκριση στο ελληνικό Κοινοβούλιο το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο. Το εν λόγω νομοσχέδιο εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2001/42/ΕΚ σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων, καθώς και στην οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας χλωρίδας και πανίδας.
Επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς έχουν εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις, μάλιστα με ανακοίνωσή της η Ολομέλεια ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλει ότι με το συγκεκριμένο Πλαίσιο δεν λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος, αν και σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο αποτελεί δεσμευτική υποχρέωση της Ελλάδας να εκτιμά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις για σχέδια και προγράμματα, που ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

Εάν η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από τις δύο κοινοτικές οδηγίες και ιδιαίτερα αν έχει προβεί στην εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου;
Σε περίπτωση ακύρωσης του Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου, ποιες θα είναι οι έννομες συνέπειες για τα ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια (ΑΠΕ, Βιομηχανίας, Τουρισμού), τα οποία θα εκδοθούν δυνάμει αυτού;»

Παραθέτω απόσπασμα από το σχετικό Δελτίο Τύπου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών:
"η Κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να αιτιολογήσει στα αρμόδια κοινοτικά όργανα την παράλειψή της να υποβάλει το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο στη διαδικασία της προηγούμενης εκτίμησής του στο περιβάλλον."
"...οι πολίτες παραμερίζονται κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν στο περιβάλλον, αφού αυτές κατευθύνονται τελικά από ορισμένους που αποφασίζουν για τους πολίτες ερήμην τους.
Οι ως άνω παραλείψεις επισημάνθηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης προς την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, πλην όμως δεν ελήφθησαν υπόψη.
Σημειώνεται ότι το Εθνικό Συμβούλιο, οι συνεδριάσεις του οποίου ήταν έντονες και συγκρουσιακές, γνωμοδότησε τελικά κατά πλειοψηφία υπέρ του Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου, χωρίς όμως να κατορθώσει να διαμορφώσει ένα ενιαίο κείμενο γνωμοδότησης. Επισημαίνεται πάντως ότι στη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου δεν προβλέπεται παραδόξως η συμμετοχή εκπροσώπου των δικηγορικών συλλόγων της χώρας ούτε ειδικού εμπειρογνώμονα δικαίου του περιβάλλοντος."
"...σε περίπτωση που δεν υπάρξουν ουσιαστικές τροποποιήσεις στο Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο πριν τη συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής παραμέτρου, είναι βέβαιο ότι η χώρα απειλείται με την επιβολή μας νέας καταδίκης για παράβαση του κοινοτικού δικαίου περιβάλλοντος, ενώ σε περίπτωση ακύρωσής του, συμπαρασύρονται όλα τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια (ΑΠΕ, Βιομηχανίας, Τουρισμού), τα οποία θα εκδοθούν δυνάμει αυτού."
(μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια για όσα διημείφθησαν μεταξυ ΔΣ και ΥΠΕΧΩΔΕ, εδώ)


Ο Στέφανος Μάνος αποφαίνεται τα εξής διόλου κολακευτικά, εντοπίζοντας και τους πραγματικούς ΣΤΟΧΟΥΣ του Χωροταξικού Σχεδίου…
Επειδή [ακριβώς] είναι ένα αφόρητα γενικόλογο κείμενο, πέρασε χωρίς καμιά δυσκολία από την Κυβερνητική Επιτροπή. Προφανώς κανείς δεν το πήρε στα σοβαρά (το διάβασαν;). Οποιοδήποτε σχέδιο επιχειρούσε να βάλει στοιχειώδη τάξη στον ελληνικό χώρο θα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων.

Σε όλο το Χωροταξικό Σχέδιο δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά σε λεφτά.
Ναι σε λεφτά, σε ευρώ.
Σε δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Δεν υπάρχει τίποτε το συγκεκριμένο.
Ολα είναι στο περίπου.
Για να μη δώσουν στόχο.
Για να μη μπορεί να μετρηθεί οτιδήποτε.
Πρέπει να λιγοστέψουν οι περιφέρειες. Να γίνουν πόσες όμως; πέντε, επτά, οκτώ και ποιες θα είναι αυτές; Μπορεί κάποιος, ένας πολίτης ή ένας επενδυτής να στηριχθεί σε τέτοιες εξαγγελίες; Να λιγοστέψουν οι νομαρχίες, αλλά να διατηρηθούν και οι υφιστάμενες.

Σε τι χρησιμεύει λοιπόν το Χωροταξικό Σχέδιο;

Νομίζω ότι τρεις είναι οι πραγματικοί στόχοι:

1. Να δημιουργηθεί μια νέα γραμμή άμυνας απέναντι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που ακυρώνει αποφάσεις έργων που δεν εντάσσονται σε ένα γενικότερο χωροταξικό σχεδιασμό. Εφεξής, αν δεν υπάρξουν μερικοί βουλευτές της Ν.Δ. να σταματήσουν στη Βουλή το Χωροταξικό Σχέδιο, η διοίκηση θα εντάσσει ό,τι της αρέσει σε αυτό το δήθεν Σχέδιο.

2. Ο επόμενος στόχος είναι ψηφοθηρικός. Εκατοντάδες χιλιάδες αυθαιρεσίες θα νομιμοποιηθούν σε βάρος της νομιμότητας, του περιβάλλοντος, των δασών και του ελληνικού τοπίου.

3. Ο τρίτος στόχος είναι η εξυπηρέτηση της νομενκλατούρας των μηχανικών του Δημοσίου. Το Χωροταξικό Σχέδιο δημιουργεί τις προϋποθέσεις να μπαίνουν στα χωράφια όλων των άλλων υπουργείων.

Τι απαντούν οι καθ' ύλην αρμόδιοι σε όλα αυτά???

«Δυστυχώς, όμως, έχουν ειπωθεί πολλές ανακρίβειες και υπερβολές,
που μόνο στόχο έχουν να ακυρώσουν μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση.»

-Ευαγγελος Μπαλτάς, γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ


Δεν είναι ο μόνος ο κος Μπαλτάς... Υπάρχει και μια έτερη μερίδα του …έθνους των Ελλήνων που …συνηγορεί υπέρ του σχεδίου…. για να γίνει και αναφορά και στην αντίθετη άποψη....:
«(Το νέο Χωροταξικό Σχέδιο) ....θα θεραπεύσει την ανασφάλεια δικαίου που σήμερα βάζει σε κίνδυνο οποιαδήποτε σοβαρή επενδυτική πρωτοβουλία στον ελλαδικό χώρο.
...η χωροταξία πρέπει να προβλέψει τις λειτουργικές ανάγκες και να προσπαθήσει να τις λύσει με τον πιο αποτελεσματικό και ανώδυνο τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση ένα χωροταξικό πλαίσιο κρίνεται στην πράξη. Και η πράξη θα μας κάνει σοφότερους ώστε όταν το αναθεωρήσουμε μετά από πέντε χρόνια, όπως ορίζει ο νόμος, να το κάνουμε καλύτερο»
Ποιοί είναι εκείνοι που αντιτάσσουν ότι κι αν κάτι δεν πάει καλά με το αισιόδοξο σχέδιο,
ε, το αναθεωρούμε,
λες και υπάρχουν αναθεωρήσιμα μπαζωμένες πρώην πράσινες εκτάσεις
και αναθεωρήσιμα λύματα στον υδροφόρο ορίζοντα
και αναθεωρήσιμα κατεστραμμένοι βιότοποι,
και αναθεωρήσιμα εξοντωμένη πανίδα
και αναθεωρήσιμα αποψιλωμένες πρώην δασικές εκτάσεις?????

…..τα παραπάνω εμφορούμενο από αισιοδοξία κείμενο λοιπόν
υπογράφει ο Αν. Καλλιτσάντσης,

μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ,
Διευθύνων Σύμβουλος & Τεχνικός Διευθυντής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗΣ Α.Ε.
και Δ. Σύμβουλος της REDS Α.Ε. Υπηρεσιών Ανάπτυξης Ακινήτων


Θα κλείσω με μια -μάλλον- ευχή παρά διαπίστωση, που διατυπώνει η υπεύθυνη πολιτικής της WWF παρακάτω στο άρθρο της:

Με αφορμή όμως αυτό το σκανδαλώδες σχέδιο,
δημιουργήθηκε σημαντική εγρήγορση και κινητοποίηση φορέων και πολιτών
με αίτημα για σωστό χωροταξικό σχεδιασμό.
Σε αυτή τη φωνή της κοινωνίας που δυναμώνει βρίσκεται η ελπίδα ότι
κάποια μέρα θα ξεπεράσουμε ως λαός την αντίληψη
ότι περιβάλλον και ανάπτυξη βρίσκονται σε διαφορετικά στρατόπεδα……

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.