14 Μαΐ 2008

...ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ....


(Η φωτο απο τη σχετικη σελίδα στο facebook)

Αφού την πρώτη τετραετία της ΝΔ στην κυβέρνηση είδαμε εκπομπές για τις αντικαρκινικές ιδιότητες της ελιάς ή τους εξωγήινους, περάσαμε στις σαπουνόπερες της Λατινικής Αμερικής και συνηθίσαμε να βλέπουμε συνεχώς λάθη στους τίτλους των δελτίων ειδήσεων, είναι ώρα να αποχαιρετήσουμε δύο από τις πιο αξιοπρεπείς ειδησεογραφικές εκπομπές, που «φύλαγαν Θερμοπύλες» στην κρατική τηλεόραση.

Ο λόγος για τα «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» και «Θεματική Βραδιά» του Στέλιου Κούλογλου που έχουν ήδη συμπληρώσει 12 χρόνια ζωής, ενώ ο δημιουργός τους έχει πολλάκις βραβευτεί ως δημοσιογράφος, αλλά και συγγραφέας. (1)

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε επιστολή που έστειλε, την περασμένη Παρασκευή, ο δημοσιογράφος στο γενικό διευθυντή Τηλεόρασης Δημήτρη Γόντικα, αιτία της διακοπής της συνεργασίας φαίνεται να είναι το περιεχόμενο των εκπομπών του. Ειδικότερα, όπως σημειώνει, «το γεγονός ότι προγραμμάτισα την προβολή της έρευνας για τη γενιά των 700 ευρώ και την ακρίβεια, παρ' ότι η διοίκηση μου ζήτησε να τη ματαιώσω».

Παράλληλα, φαίνεται να ζητούσε επιστολή για να βγάλει βίζα για την Κίνα, όπου σχεδιάζει να γυρίσει ντοκιμαντέρ με θέμα «Από τον Μάο στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Κανείς όμως δεν του απαντούσε, μέχρι που την περασμένη Παρασκευή του γνωστοποιήθηκε ότι από την ΕΡΤ δεν θέλουν να κάνει τέτοιο θέμα. Στην ίδια επιστολή μάλιστα επεσήμαινε ότι «μάταια ένα μήνα» προσπαθεί να εξασφαλίσει επιστολή από τη δημόσια τηλεόραση για να βγάλει βίζα και πρόσθετε: «Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχουν "πολιτικοί λόγοι" για την άρνησή σας, θέλω να ελπίζω ότι πρόκειται για παρεξήγηση...». Ο Στέλιος Κούλογλου ζητούσε επίσης να ενημερωθεί και για το τι θα γίνει με τις εκπομπές την επόμενη σεζόν. Χθες, συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΕΡΤ που του ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεωθεί η συνεργασία. (2)

Σημειώνεται ότι από οικονομικής πλευράς, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, οι εκπομπές «είναι αποδοτικές λόγω των πολλών διαφημίσεων (έφτασα να έχω φέτος 16 λεπτά διαφημιστικά σποτ μέσα σε μια ώρα), ενώ και από πλευράς θεαματικότητας (5% Μέσος όρος το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και 4.1% η Θεματική Βραδιά, φέτος) ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΤ-1».

Το θέμα έφερε και στο Κοινοβούλιο ο Φώτης Κουβέλης, που αναφέρει ότι ματαιώθηκε η προγραμματισμένη προβολή του ντοκιμαντέρ «Επιβιώνοντας στην Ελλάδα με 700 ευρώ», αλλά και η προγραμματισμένη έρευνα στην Κίνα για το ντοκιμαντέρ «Από τον Μάο στους Ολυμπιακούς Αγώνες»(1)

ΚΑΙ ΡΩΤΑΩ ΛΟΙΠΟΝ ΩΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ
(αλλά όχι ΝΕΟδημοκρατικός) ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ:


Η αντιμετώπιση αυτή,
η ούτε καν υποτυπωδώς τεκμηριωμένη ΑΠΟΛΥΣΗ
-από τη διορισμένη διοίκηση της ΕΡΤ-
ενός
καταξιωμένου δημοσιογράφου
συνάδει άραγε με δηλώσεις σαν την παρακάτω???

"Η δημοκρατία μας δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από τις υπερβολές που μπορεί να συναντήσει σε ορισμένα ΜΜΕ. Εκείνο το οποίο αποτελεί πραγματική απειλή, είναι η επιβολή της πλήρους σιωπής σε αυτό το χώρο.
Πλήρης σιωπή σημαίνει δικτατορία. Θα προτιμούσα μια υπερβολή, από το να ανεχθώ ή να συναινέσω στη φίμωση ΜΜΕ και δημοσιογράφων"??? (3)

Αν η απόλυση δεν είναι απόπειρα εξαναγκασμού στην ΠΛΗΡΗ ΣΙΩΠΗ,
τί είναι?????

Ο κ. Ορφανός τί εχει να πεί για το προκείμενο??

... ο Ρουσόπουλος, πάντως, είχε πεί αυτά, ορυόμενος :
"η Κυβέρνηση (του ΠΑΣΟΚ) άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτη η μεγάλη ευκαιρία της πρόσφατης αναθεώρησης του Συντάγματος, με την άρνησή της να θεσμοθετηθούν οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη θεμελίωση της διαφάνειας στον χώρο των ΜΜΕ.

...Η Νέα Δημοκρατία, με αίσθημα ευθύνης, συνεπής σε πάγιες αρχές και θέσεις, έχοντας ως κεντρική της επιδίωξη τη θωράκιση της Δημοκρατίας μας, τονίζει ότι οι θεσμικές αυτές προτάσεις της ισχύουν και τη δεσμεύουν.

Τιμώντας την προσφορά των λειτουργών του Τύπου, στηρίζοντας τους δίκαιους αγώνες τους για την ελευθεροτυπία και υπηρετώντας το συμφέρον του ελληνικού λαού, η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει νοοτροπίες που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Στις αρχές του 21ου αιώνα είναι απαράδεκτες πρακτικές που αντιμετωπίζουν ως αντιπάλους ΜΜΕ και δημοσιογράφους που ασκούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στην κριτική και στον έλεγχο της εξουσίας" (4)
Αυτό εννοούσε "διαφάνεια" και
"συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα
κριτικής και ελέγχου της εξουσίας" ο κ. Ρουσόπουλος??

Την ανερυθρίαστη, αναίσχυντη απόλυση,
τύπου "δικό μου είναι το κανάλι,
ο τι θέλω κι ο τι με συμφέρει κάνω"???

Δεσμευόταν δηλαδή να λογοκρίνει και να φιμώνει
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ,
όπως άλλοι, άλλοτε???

Στο δια ταύτα, και δια στόματος ευρωβουλευτή της κυβερνητικής παράταξης:
"Με ποιο τρόπο σκοπεύει να προστατεύσει λοιπόν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την ελευθερία του τύπου και της έκφρασης καθώς και τους επαγγελματίες της πληροφόρησης;
Πώς σκέπτεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ώστε το λειτούργημα της ενημέρωσης να γίνεται χωρίς κίνδυνο για τη δουλειά των εργαζομένων, αλλά και με τον απόλυτο σεβασμό που απαιτείται στο δικαίωμα του πολίτη για σωστή ενημέρωση;" (5)



Πηγές:
www.enet.gr(1)
www.ethnos.gr(2)
www.nd.gr (*3, 4, 5)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.