11 Ιουλ 2009

Συμμετοχική Δημοκρατία: 35 χρόνια σπαζοκεφαλιές...

"Βασικός στόχος ...είναι η θεμελίωση μιας γνήσιας και ουσιαστικής δημοκρατικής κοινωνίας στην Ελλάδα. Γνήσια δημοκρατία σημαίνει κατανομή της εξουσίας σε φορείς άμεσα ελεγχόμενους από το λαό. Σημαίνει διάσπαση των κέντρων εξουσίας και τοποθέτηση της αρμοδιότητας για αποφάσεις σε εκείνους που άμεσα επηρεάζονται από αυτές." (Το Βήμα, 3 Σεπτεμβρίου 1974)

"ΟΛΑ τα μέλη μιας οργανωμένης ομάδας συσκέπτονται, συναποφασίζουν και συμπράττουν για ΟΛΑ τα θέματα που αφορούν τον κοινό σκοπό. Καμία πρακτική σκοπιμότητα δεν μπορεί να νοθεύσει τη δημοκρατική μέθοδο ληψης των αποφάσεων και κανένα "ειδικό μέγεθος" να ανατρέψει την ισοτιμία των μελών της ομάδας. Γιατί τότε οδηγούμαστε σε "αντιπροσωπευτικά" σχήματα και "ειδικευμένους" ηγέτες." (Αγωνιστής, 6-6-1975)

Αχ τί ωραίες εποχές...
Αυτό είναι δημοκρατία, οχι τα νεοφιλελεύθερα του Σημίτη...

Ποιοί προβαίνουν σ' αυτές τις δηλώσεις, όμως, τόσα χρόνια πριν, και γιατί?
Ας προχωρήσουμε στις απαραίτητες διευκρινίσεις/διαλευκάνσεις...

Το δεύτερο απόσπασμα είναι από κείμενο της συντακτικής επιτροπής του "Αγωνιστή", μετά την κατάργηση της ΠΚΕ του κόμματος από τον Ανδρέα, το 1975, αφού την έκρινε ως "ασθενή". Το συγκεκριμένο τεύχος του περιοδικού κατασχέθηκε, και επιχειρήθηκε η αναστολή της έκδοσής του..

Όσο για το πρώτο απόσπασμα, η ημερομηνία είναι παραπλανητική: η ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, αφού έλαβε χώρα την 3η Σεπτεμβρίου εκείνου του έτους, δημοσιεύτηκε στον Τύπο το νωρίτερο την επόμενη μέρα, 4η Σεπτεμβρίου, βέβαια...
Το κείμενο λοιπόν από το "Βήμα" της 3ης Σεπτεμβρίου 1974, είναι από το μανιφέστο της (νεοφιλελεύθερης) Δημοκρατικής Αμυνας - που λίγες βδομάδες μετά ενώθηκε με το νεοϊδρυθέν ΠΑΣΟΚ.
Τα στελέχη της, όμως, στην πλειοψηφία τους, αδυνατούσαν να δουν την (εκλογική) χρησιμότητα και σκοπιμότητα της ΠΛΗΡΟΥΣ καταστρατήγησης της εσωκομματικής δημοκρατίας από την ηγεσία της - ήθελαν εκλογές κι όχι αυθαίρετους διορισμούς στα όργανα, δηλαδή, οπότε και είδαν την πόρτα της εξόδου από το Κίνημα, κάποια στιγμή το 1975...



Πηγή:
Τάκη Παππά "Το Χαρισματικό Κόμμα:
ΠΑΣΟΚ, Παπανδρέου, Εξουσία",
ΠΑΤΑΚΗΣ, 2009.

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12/7/09, 12:25 π.μ.

    Εμ, θα το αγοράσω, δεν μπορεί. Αλλιώς θα σκάσω. Γιατί θέλω να νοσταλγήσω αλλοτινά χρόνια και να ψευτοκλάψω. Καλό κάνει, δεν κάνει κακό πότε πότε λιγη πολιτική αναμνησιολογία... Ακόμη εδώ σε βρίσκω; Ελεγα ότι θα ήσουν φευγάτη για κάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγω παντως Ριτσα μου παραλιγο να αρχίσω να κλαιω στ αληθεια, απογοήτευσις πληρης και νομιμοποιημένη... Αλλα επειδη χαλαει τα ματια και κανει ρυτίδες το κλαμα, περιορίστηκα σε μερικές βρισιές περιποιημένες, ετσι, να ξεσπάσουμε τουλάχιστον...

    Ακόμα εδώ, θα αργήσω ακόμα να παω κατω, ειπα να σας κανω παρέα των Αθηναίων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμμετοχική Δημοκρατία o Φωτόπουλος δεν είναι που υποστηρίζει την συμμετοχική δημοκρατία η κάνω λάθος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Περιεκτική την ονομάζει (inclusive), αλλα δεν ειναι το ίδιο με τη συμμετοχική. Η συμμετοχική είναι σαν το μπεγλέρι, παντος καιρού και αναλόγως κοντεξτ. Την Περιεκτικη, του Φωτόπουλου, δεν την εχω ψαξει... Θα επανελθω... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.