24 Μαΐ 2008

Ο από μηχανής μηχανισμός...

Δεν αποπειρώμαι να πείσω κανέναν, μια και το αγαθό των προθέσεων επ' αγαθώ του κόμματος αποκλειστικά (του “όλου” ΠΑΣΟΚ), πολλοί το δήλωσαν σπαραξικάρδια, λίγοι το εννοούσαν, κι ακόμα λιγότεροι το έπραξαν σε όποια ώρα κρίσεως…

Και μπορεί κι εγώ να είμαι ένας απ' αυτούς τους πρώτους, τους πολλούς...

….πάντως για να είμαστε ειλικρινείς με όλους, και πάνω απ' όλα με τον εαυτό μας, εγώ ας πούμε ζω το ΠΑΣΟΚ ως ενήλικη από το 1994... ή μάλλον από τις εκλογές του 1993, όπου συμμετείχα ενεργά, όσο ενεργά μπορεί να συμμετέχει ένα ΠΑΣΟΚάκι 17 χρονών χωρίς δικαίωμα ψήφου, βέβαια.
Από τότε έχουν περάσει 4 δημοτικές, 2 ευρωεκλογές, 4 εθνικές που έζησα "από μέσα". Μόνο την τελευταία διαδικτυακά. Χωρίς να αναφέρω την ΠΑΣΠ, τη νεολαία, τους εκσυγχρονιστές, τις εσωκομματικές, τα προσκήνια και τα παρασκήνια που ζώ καθημερινά, τοπικά, ευρύτερα, διαδικτυακά και μέσα από κάποιες προσωπικές επαφές με ανθρώπους του χώρου.

Λοιπόν, ακόμα ψάχνω να βρω ΕΝΑΝ, μα ΕΝΑΝ, που θα πει ότι είναι εντός μηχανισμών βρε παιδιά….
Μα ΚΑΝΕΝΑΣ??? Απο ΚΑΝΕΝΑ μπλόκ, ΠΟΤΕ???
Όλοι το μηχανισμό βρίζουν…. Αγνώστου πατρός ο μηχανισμός….

Ποιοί ειναι τελικά οι του μηχανισμού???
Εσείς ξέρετε κανέναν που σας το έχει ...εξομολογηθεί, ή είναι συμπεράσματα από τα συμφραζόμενα και αξιόπιστες μαρτυρίες τρίτων -"εκτός" μηχανισμού πάντα????
Δηλαδή ο τι δηλωσουμε είμαστε, κι ο τι βρίσουμε δεν είμαστε??

Κι ο μηχανισμός ποιός ειναι τελικά????

Ή μήπως μόλις κάτι στο έργο μας δεν πάει καλά, να σου τον από μηχανής μηχανισμό που και μόνο η επίκλησή του "σώζει" δικαίους και αδίκους αδιακρίτως και τέλος??
Και όλοι συγκατανεύουν αλλήλοις με ...κατανόηση...

Μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια??? Ή απλά έλλειψη τσαγανού???

Πιο απλά:

Αν όλοι είναι εκτός, όλα αυτά τα ρεζιλίκια δηλαδή ποιός τα κάνει????
Ο Κανένας???

…Εκτός αν βγούμε κάποια στιγμή και μιλήσουμε με αποδείξεις και ονόματα…
Εμού συμπεριλαμβανομένης...

Πιστεύω να γίνει πριν διαλυθεί το κόμμα…
Μετά δεν θα έχει νόημα…



18 σχόλια:

  1. Πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τι είναι μηχανισμοί Μαριάννα.
    Όλοι έχουμε τις συμπάθειές μας και όλοι συντασσόμαστε πίσω από κάποιον ή μια ιδέα.
    Με αυτό το σκεπτικό και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ είναι ένας τεράστιος μηχανισμός, με... τους υπο-μηχανισμούς του! :)
    Όπως είπα και σε άλλο blog, όλοι είμαστε μέσα σε κάποιο μηχανισμό. Ιδίως όσοι εκλέγονται σε κάποια εκλογική αναμέτρηση δεν μπορούν να το καταφέρουν χωρίς να κάνουν τις συμμαχίες τους.
    Αυτό που μου την δίνει εμένα είναι η υποκρισία κάποιων που αν δεν καταφέρουν να εκλεγούν καταγγέλλουν τους τους άλλους "μηχανισμούς". Γιατί δεν λένε το πολύ απλό ότι ο δικός τους δεν τα κατάφερε;
    Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας...
    Είναι πιο απλά τα πράγματα. Κάποιοι δεν μπορούν να ζήσουν με την ιδέα ότι έχασαν και αρχίζουν και πετάνε λάσπη και όποιον πάρει ο χάρος.
    Και στην διαστρεβλωμένη συνείδηση του Έλληνα επικρατεί η άποψη ότι "αφού δεν βγήκε αυτός, δεν ήταν σε κάποιο μηχανισμό".
    ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ!
    Και όχι μόνο μέσα στην πολιτική. Είναι στην φύση του ανθρώπου να κάνει συμμαχίες και φιλίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγω πάντως το είπα οτι οι μηχανισμοί είναι μέρος του συστήματος και τους γνωρίζαμε . Και είπα οτι έπεσα θύμα των επιλογών μου, οχι θύμα του συστήματος.
    Θυμα του συστήματος είναι το ίδιο το Πασόκ. Φοβάμαι οτι η κατάσταση δεν πάει άλλο . Νομίζω ο δημοκρατικός χώρος χρειάζεται κάτι καινούργιο. Ενα restart που είπε και μια φίλη. Αν και τώρα που το ξανασκέφτομαι ,μάλλον format πρέπει να κάνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό λέω Γιώργο....

    Εϊχα εναν γνωστό βουλευτή, που το πρόβλημά του δεν ήταν ότι ο αντίπαλός του εκλεγόταν με "εξυπηρετήσεις", αλλά ότι ...έκανε περισσότερες από τον ίδιο....

    Επιχείρημα του στυλ "Ναι, και γω κάνω ρουσφέτια, αλλά όχι τοσα πολλά!!!"

    κάτι τέτοιο συμβαίνει με όλους...

    Και για αυτό λεω, αν κάποιος εχει κατι με τους μηχανισμούς, ας το πεί. Αυτός κι αυτός κι αυτος΄κινούνται παράτυπα/παράνομα/καταχθόνια, και να τελειώνουμε...

    Και να πω και το άλλο?
    Χωρίς μηχανισμό ΔΕΝ υφισταται ΠΑΣΟΚ. Μαζικό κόμμα ειναι. Τωρα αν εχουμε επιλέξει να τον χωρίσουμε σε 500 κομματια, ε πολύ απλά ο μηχανισμός του καθενα λειτουργει με επιτυχία η χωρις για όποιον τον θέτει σε λειτουργια,
    αλλα΄ΔΕΝ λειτουργει για το κόμμα.
    Κι αυτο φαίνεται στις εκλογές...

    Πολυ θα ηθελα απλα, ολοι αυτοι που τρέχουν για προσωπική σταυροδοσία σε ο τι εσωκομματικο, να έβλεπα ΤΙ ΔΙΑΟΛΟ ΚΑΝΟΥΝ στις εθνικές εκλογες....

    Έχουν κινηθεί ποτέ ετσι για το ΚΟΜΜΑ, ή παντα μονο διασπαστικά για να προσεταιριστούν τον έναν και τον άλλο ΠΑΣΟΚο να σταυρωσει τον εκαστοτε "δικο τους"???
    Και με τους ΜΗ ΠΑΣΟΚους ασχολείται κανένας??
    Αυτούς που χρειαζόμαστε για να αυξήσουμε τα ποσοστα μας??
    Η νομίζουν οτι με το να τους κανουν προσηλυτισμό στον ενα και τον αλλο υποψηφιο, επι-/αποδεικνύοντας ποσο διασπασμενοι είμαστε, θα ψηφισουν ποτέ ΠΑΣΟΚ???

    Με την προώθηση και προβολή του ΚΟΜΜΑΤΟΣ ασχολείται κανείς τελικά???
    Το μισο τρεξιμο να εκαναν για τα ψηφοδέλτια, ολοι αυτοι που επωφελουνται η όχι των μηχανισμών, δε θα ειχαμε τον Κωστακη να μας κανει ρόμπα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νίκο... restart, αλλα να εχουμε πρώτα εγκαταστήσει και "τρέξει" το ...antivirus ε????

    ;-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ πάντως είμαι σε μηχανισμό που προσπαθεί να προβάλει το ΠΑΣΟΚ και να μην μείνει στις μικροπολιτικές του κάθε τοπικού ηγεμόνα.
    Και στο κάτω-κάτω, όλοι αυτοί που καταγγέλλουν τους μηχανισμούς και δεν βγήκαν, ας αποδείξουν με πράξεις και όχι με λόγια τις αρχές τους.
    Γιατί τελικά, μπορεί κάποιοι να τρέχουν μόνο για τον κομματικό σταυρό, αλλά και αυτοί που δεν βγαίνουν στα όργανα, τα παρατάνε απογοητευμένοι, αντί να συνεχίσουν να δίνουν τον προσωπικό τους αγώνα για το κοινό καλό και να αποδείξουν ότι δεν στόχευαν μόνο στην θεσούλα.
    Ο λαός δεν είναι χαζός. Θα καταλάβει την διαφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαριαννα (και στους φιλους) το θεμα για μενα δεν ειναι οι μηχανισμοι. Ειναι το πως λειτουργουν αυτοι οι μηχανισμοι, σαν μαγαζακια του καθενος μεγαλου ή μεσαιου ή μικρου παραγοντα.

    Το στοιχημα ειναι αν ποτε θα λειτουργησουν πολιτικες τασεις μεσα στο κομμα αυτο. Με αρχες και ιδεες. Πραγμα το οποιο δεν βλεπω να γινεται ποτε.

    Και πολυ φοβαμαι οτι ειναι αργα για restart, γιατι εχουν μαζευτει πολλοι ιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ...δεν εννοούμε το μηχανισμό
    γενικά, αλλά το μηχανισμό των άλλων, κοινώς, ή τον αποτελεσματικότερο από το δικό μας εν παση περιπτώσει...

    ΥΓ:
    ναι Γιώργο, αλλά εσείς και το antivirus "τρέξατε" εγκαίρως, και το restart κάνατε, ευτυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. και φυσικα ο πρωτος στοχος ειναι πως θα μεγαλωσει το κομματι της πιτας και πως θα πεισεις τους απ' εξω να ερθουν μαζι.
    Οχι ποιος θα εχει το μεγαλυτερο κομματι σε μικρη ομως πιτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ...ο πληθυντικός αριθμός ειναι το πρόβλημα, Αντώνη....

    ή όπως έλεγα το Σεπτέμβρη -πύραυλος- σ αυτο εδω το μπλόγκ,

    "όλος ο κομματικός μηχανισμός τάχθηκε στην υπηρεσία των κομματαρχών που εννοείται πως ζουν και βασιλεύουν,
    και όλοι μαζί, συλλογικά,
    αποφάσισαν να παίξουν μπάλα ταυτόχρονα μεν,
    αλλά υπό διαφορετικό αρχηγό ,
    με διαφορετικό αντίπαλο
    και διαφορετικό στόχο ο καθένας."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ξαναλεω, αν ηταν πολιτικες τασεις δεν με αρχες και αξιες και λειτουργουσε και η εσωκομματικη δημοκρατια οπως επρεπε, θα ηταν λιγοτερα τα προβληματα.
    Και θα ξεραμε και ποιοι ειμαστε, τι ζηταμε και πως θα προσπαθησουμε να το πετυχουμε.
    Τωρα ολα αυτα ειναι ψιλα γραμματα, γιατι ο καθενας κανει του κεφαλιου του.
    Και αυτο το λενε κομμα...
    Τελος παντων, η γνωμη μου ειναι οτι αν συνεχισει ετσι η κατασταση πρεπει να ξεχασουμε το ΠΑΣΟΚ που ξεραμε καποτε. Θα ειναι μακρινη αναμνηση.

    Πως λεει ο ποιητης
    "περασμενα μεγαλεια
    και διηγωντας τα να κλαις";
    Καπως ετσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ...μα απο την πολλή εσωκομματική τα πάθαμε Αντώνη μου αυτα....

    Οταν ΔΕΝ ειχαμε εσωκομματικη δημοκρατία, μια χαρα τα πηγαίναμε, ακόμα κι απο τα εδώλια, κι απο τον πάγκο, κι απο το Λονδίνο, κι απο το Ωνάσειο....
    Ετσι ειχαμε συνηθίσει, και μολις μας εδωσαν θάρρος, ανεβηκαμε στο κρεβάτι χωρις δευτερη κουβέντα... (για τους κομματάρχες μιλάω)

    Ειναι ερωτημα του τύπου "η κοτα εκανε το αβγο η το αβγο την κότα" αλλά εγω νομίζω πως βαρώντας το χέρι στο τραπέζι -ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ- συσπειρώνεις, και δεν ειναι το ανάποδο, δλδ επειδή εισαι "χαρισματικός" σου δίνουμε και το δικαίωμα να βαρέσεις το χέρι στοτραπέζι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος24/5/08, 5:52 μ.μ.

    Eξαιρετικό το θέμα σου...Συγχαρητήρια.
    Μία ερώτηση: Γιατί όλος ο κόσμος απαξιώνει τις ΔΟ,ΤΟ,ΝΕ;
    Είναι γιατί τις θεωρούν ότι εξυπηρετούν τον "μηχανισμό", δηλαδή ένα κλειστό κύκλωμα ατόμων που ενδιαφέρονται για την προσωπική τους ανέλιξη μέσα από την ανέλιξη του γενικότερου συστήματος στο οποίο συμπεριλαμβάνονται;
    Γιατί οι συνδικαλιστές "τρώνε" γιαούρτια και αυγά;
    Μπορεί να αλλάξει στο μέλλον και το εύχομαι. Αλλά δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει την ύπαρξη αυτών των ομάδων που έπαιξαν και παίζουν ακόμα ρόλο στην πολιτική...
    Όσο για τα ονόματα, νομίζω είναι γνωστά σε κάθε τοπική κοινωνία. Δηλαδή εσύ δεν έχεις ακούσει ποτέ κάποιον να λέει "αυτός έκανε λεφτά από το ΠΑΣΟΚ;"
    Αυτοί είναι για μένα οι "μηχανισμοί"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νίκο, για μενα λεφτα δεν κανει κανένα ς μόνος του.
    Ο μηχανισμός είναι εγώ εσυ, ο τρίτος, όλοι αυτοί που πάνε και ρίχνουν τις λίστες δινοντας εξουσία και σταυρούς στους εκλεκτούς της καρδίας ή της υστεροβουλίας άλλων.
    Το θέμα είναι οτι ο ιδιος μηχανισμός που επιστρατευόταν κάποτε, επι σιδερένιας πυγμής Αντρέα, για να βγάλει το κόμμα στην κυβέρνηση, τώρα έχει γίνει 5000 κομμάτια, και επιστρατεύεται για να βγάλει τη Μαριάννα αντι του Νίκου, τον Κώστα αντί του Γιώργου, κλπ κλπ κλπ. Και βλέποντας ο καθένας το δέντρο ΤΟΥ, ξεχνάμε η αγνοούμε επιδεικτικά ότι είμαστε όλοι μαζι ΣΕ ΕΝΑ ΔΑΣΟΣ .

    Καλός ειναι ο μηχανισμός. Αλλά του κόμματος. Οχι των κομματαρχών. ΑΥτό ισχυε στην ΕΛλάδα από το 1830, και είδαμε που κατέληγε κάθε λίγο και λιγάκι.
    Και επαναλαμβάνουμε την Ιστορία -ως τι λίγο έχει σημασία-..."επειδή του χρωστώ χάρη" ή "για να μάθει ο τάδε άλλη φορά να μη μου καλομιλεί στο δρόμο" ή "¨επειδή μου το είπε ο βουλευτής μου"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος24/5/08, 8:22 μ.μ.

    Δύσκολα κάποιος θα διαφωνήσει με αυτό που γράφεις στο παραπάνω σου σχόλιο...
    Συμφωνώ απόλυτα και πάλι συγχαρητήρια για το θάρρος που απαιτείται για αυτές τις απόψεις.
    Οι διαπιστώσεις αυτές οδήγησαν πολλούς στη μη συμμετοχή, χωρίς βέβαια να καταλάβουν ότι η μη συμμετοχή είναι στην ουσία ανοχή και ενθάρυνση και ότι ακόμα και αν μείνουν 100 άτομα τελικά στην πολιτική, αυτά τα 100 θα κυβερνάνε.
    Όμως, ένα τέτοιο διαβρωμένο σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει παρα μόνο με format...όπως λέει ο Νικόλας...
    αν θέλεις restart και antivirus θα πρέπει να ονομάσεις το antivirus που πιστεύεις θα λειτουργήσει και όχι να μου δώσεις απλά οδηγίες, γιατί εδώ δεν λειτουργούμε λέμε και χρειαζόμαστε άμεσα λύση ...(οπότε ονόμασέ το αν το ξέρεις επειγόντως, όχι σε μένα, αλλά στους μηχανικούς που χειρίζονται τους μηχανισμούς άλλωστε...)
    εγώ πάλι είμαι υπερ της αλλαγής του συστήματος σε mac που δεν κινδυνεύει από ιούς και δεν χρειάζεται antivirus ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Nίκο, επειδή ανέκαθεν ημουν της άποψης ότι η Δημοκρατία είναι για τους Δημοκράτες...

    ...πιστευω ότι χρειάζεται μια ταμπελίτσα "κλειστόν λόγω ανακαίνισης", κι οχι να κανουμε την ανακαίνιση ενω ακόμα το δουλεύουμε το μαγαζι....

    Και μετα που θα το ανοιξουμε, να βαλουμε στοιχειωδεις απαιτήσεις για όσους "προθυμοποιούνται" να ερθουν στη ..δούλεψη μας...
    Θέλεις να βοηθήσεις?? Μάλιστα. ΠΩΣ??
    ¨Ετσι πάνε αυτα... Ο Αντρέας ήθελε ...συστατικές επιστολές για να σε βάλει στο κόμμα... "Τιμή σου να σε βάλω" δηλαδή, αν αποκωδικοποιήσουμε το μηνυμα......

    ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ, you know???
    Πούλα τον εαυτό σου, για να ανέβει η αξία σου. κι εμείς ξεπουλάμε οσο όσο...
    "Ναι μα βέβαια, γιατι όχι... να μπειτε κι εσεις μανταμ, τι δινετε???
    Α,μαλιστα δεν δινετε, να παρετε θέλετε... Ε, καλα, μπειτε και τα βρίσκουμε...."

    ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΔΟΥΛΕΙΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αν δεν ήταν πια φαιδρό το ΠΑΣΟΚ θά 'ταν επικίνδυνο.
    Πώς κατάντησε η Ελλάδα! Πώς κατάντησαν οι Πασόκοι (και τώρα οι δεξιοί)! Η Ελλάδα πιο αδύνατη κι οι κομματάρχες πιο χοντροί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. eee... καλά, δεν τα λέω μ αυτο το πνεύμα εγώ βέβαια... αλλά τεσπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. δικιά μου, μ' άρεσε πολύ το "τεσπα".
    Πρέπει να κάνουμε κάτι γιατί η Ελλάδα είναι στα πολύ κάτω της.
    Το ΠΑΣΟΚ έχει τα κότσια ή θά 'χουμε μια ... απ' τα ίδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.