27 Μαΐ 2008

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ


ΑΘΗΝΑ, 23 ΜΑΙΟΥ 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η διαμορφούμενη κατάσταση στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Χώρας μας αυτή την περίοδο τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.
Η ματαίωση με οποιοδήποτε μέσο των διαδικασιών εκλογής Θεσμικών Οργάνων σε διάφορα Πανεπιστήμια ‐ με το προφανώς απόλυτα δημοκρατικό σύστημα της καθολικής ψηφοφορίας των φοιτητών ‐ από περιφερόμενες μηχανοκίνητες μονάδες «Ταγμάτων Εφόδου», αποτελεί γεγονός χωρίς προηγούμενο.
Οι ενέργειες αυτές, των οποίων καθιστάμεθα καθημερινά μάρτυρες σε όλα τα επίπεδα του Πανεπιστημιακού Συστήματος, συνιστούν:

1) κατάφωρη παραβίαση του Πανεπιστημιακού Ασύλου,

2) περαιτέρω σοβαρή υποβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος,
3) κατάλυση των θεμελιωδών συστατικών στοιχείων της Δημοκρατίας σε τμήματα της Ελληνικής κοινωνίας.

Προέρχονται από δυνάμεις, που:

1) δεν έχουν καμιά σχέση με το Πανεπιστήμιο και την Ακαδημαϊκή Κοινότητα,

2) χρησιμοποιούν τα Πανεπιστημιακά πράγματα με μοναδικό στόχο την αποκομιδή "πολιτικών κερδών’" στα πλαίσια συγκεκριμένων κομματικών και ενδοκομματικών σκοπιμοτήτων.

3) εκτελούν διατεταγμένη (ή μη) υπηρεσία απαξίωσης και καταβαράθρωσης του Δημόσιου Πανεπιστήμιου, ώστε να καταστεί ευκολότερη η επέλαση των κάθε λογής ντόπιων και ξενόφερτων «Ιδιωτικών Πανεπιστημίων»,

4) προσφέρουν πολύτιμη, πολύμορφή δωρεάν διαφήμιση και δημοσιότητα στις παραπάνω δυνάμεις σε αγαστή συνεργασία με τη νυν και πρώην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, την Κυβέρνηση και ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Τέτοια γεγονότα έχουν το ανάλογο τους την ποιοτική ισοδυναμία με πρόσφατα γεγονότα που συνέβησαν σε «ορεινούς και ημιορεινούς τόπους» της χώρας – τα ΑΤΜ έχουν αντικατασταθεί από κάλπες ‐ και στο σχετικά απώτερο παρελθόν στην επέλαση των κάθε λογής φασιστοειδών
εγκάθετων της Χούντας των Συνταγματαρχών για την αλλοίωση και των όποιων ελάχιστων έγκυρων αποτελεσμάτων των φοιτητικών εκλογών του Φθινοπώρου του 1972.
Ποιοι άραγε απ’ αυτούς θυμούνται τους αγώνες και τις ανθρωποθυσίες που έχουν γίνει ώστε σε αυτό τον τόπο να μπορούν να στήνονται κάλπες και οι πολίτες να μπορούν ελεύθερα να καταθέτουν την άποψη τους.


Απέναντι σε αυτά τα δραματικά γεγονότα με συνέπειες, που υπερβαίνουν κατά πολύ τα στενά όρια του Πανεπιστήμιου, η Ηγετική Ομάδα της Πλειοψηφίας της ΠΟΣΔΕΠ

1) συνεχίζει την από μακρού συστηματική ένοχη σιωπή της, και

2) εκφράζει σταθερά και αταλάντευτα θέσεις και απόψεις, οι οποίες δίδουν το ιδεολογικό και θεωρητικό υπόβαθρο στις παραπάνω ομάδες φοιτητών και ‘’φοιτητών‘’ να διαμορφώνουν τακτικές και στρατηγικές του καθημερινού τους ‘’αγώνα’’

3) παραμένει πλήρως αποκομμένη από τη ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ, όπως με απόλυτη σαφήνεια καταδεικνύει η σχεδόν ολοκληρωτική απόρριψη από το μεγαλύτερο μέρος των Συλλόγων ΔΕΠ τόσο των Θέσεων όσο και των Προτάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που:

-στο διεθνές στερέωμα συμβαίνουν κοσμογονικές αλλαγές στα Συστήματα Εκπαίδευσης και ειδικά στα Πανεπιστήμια,

-στη χώρα μας το Πανεπιστημιακό Σύστημα πάσχει και όπως γενικώς ομολογείται πάσχει θεμελιακά,
-οι δυνάμεις που μπορούν να διαμορφώσουν άποψη για τις αναγκαίες αλλαγές εξ' αντικειμένου βρίσκονται κυρίως μέσα στα Πανεπιστήμια,
-εξωγενείς δυνάμεις καιροφυλακτούν για να καλύψουν το κενό κατά τον πλέον αγοραίο τρόπο.


Με αυτά τα δεδομένα η Ηγεσία των Πανεπιστημιακών θα έπρεπε να έχει μπει μπροστάρης σε ένα αγώνα αναβάθμισης και ποιότητας του Ακαδημαϊκού Συστήματος. Για την επίτευξη αυτού του ΣΤΟΧΟΥ, θα έπρεπε:

-να είχε ανοίξει ένα ουσιαστικό διάλογο μέσα και έξω από το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ για όλο το φάσμα των ανοικτών προβλημάτων

-να είχε διαμορφώσει συμμαχίες με ΟΛΕΣ τις δυνάμεις της Προόδου και της Ποιότητας μέσα στους Πανεπιστημιακούς Δασκάλους, στους Φοιτητές, στην Ιντελιγκέντσια της Χώρας, στις δυνάμεις της Εργασίας και της Παραγωγής,

-να είχε καταστήσει καθημερινούς συνομιλητές ΟΛΑ τα Πολιτικά Κόμματα και τους Συνδικαλιστικούς φορείς.


Τις κρίσιμες αυτές στιγμές που δοκιμάζεται η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και η ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΤΗΤΑ στο σύνολο του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ:
-Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να μη δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα με τις εμπρηστικές, συνειδητές και προσχεδιασμένες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας.
Όπου δεν μπορεί να πράξει κάτι το θετικό τουλάχιστον να μη συνεργεί στην περαιτέρω αποδόμηση.
Ειδικές ευθύνες αποδίδουμε στους Πανεπιστημιακούς Δασκάλους μέλη της Κυβέρνησης.

-Καλούμε ΟΛΑ τα Πολιτικά Κόμματα να πάρουν σαφή, ξεκάθαρη και υπεύθυνη θέση. Αυτές τις πρωτόγνωρα κρίσιμες ώρες η σιωπή είναι συνενοχή,

-Ζητάμε από τους Φοιτητές μας να παλέψουν μαζί με τους Δασκάλους για ένα ολόπλευρα καλύτερο Πανεπιστήμιο με πλήρη σεβασμό στη Δημοκρατία και την Ακαδημαϊκότητα,

-Ενημερώνουμε τους Έλληνες Πολίτες πως η μεγάλη πλειοψηφία των Πανεπιστημιακών Δασκάλων επιτελεί το λειτούργημα με συνέπεια και ευθύνη τόσο στην Εκπαίδευση όσο και στην Έρευνα και τη Διαχείριση των Ακαδημαϊκών Θεμάτων.



ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ




Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: kipan@central.ntua.gr


Ιστοσελίδα: http://www.ntua.gr/anavathmisi/

3 σχόλια:

  1. "Ενημερώνουμε τους Έλληνες Πολίτες πως η μεγάλη πλειοψηφία των Πανεπιστημιακών Δασκάλων επιτελεί το λειτούργημα με συνέπεια και ευθύνη τόσο στην Εκπαίδευση όσο και στην Έρευνα και τη Διαχείριση των Ακαδημαϊκών Θεμάτων".

    Μπα;;;;; Ναι ε;;;;;


    ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ........."Ζ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ....αυτό πρόσεξες "Ρήγα"???

    Το ότι οι φοιτητές ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
    και προχωρουν σε ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ για να ΕΠΑΝΑ-ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ σου ....διέφυγε????

    χμμμμ........

    Γιατί έχω την εντύπωση ότι ο ...original Ρήγας θα έψαχνε κουβά να χώσει το κεφάλι του????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...με τους λέκτορες τους βοηθούς καθηγητές, τους αναπληρωτές και τους φοιτητές συγκρούστηκε ο Αλεξανδρόπουλος???

    Πώς νόμιζα ότι συγκρούστηκε με τις διοικητικές Αρχές του Παν/μιου??

    ...ενδιαφέρον....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.