12 Σεπ 2008

περί εργασίας, ξαπλωτής κι ορθοστασίας....

διαβάζω στην Καθημερινή:

Περισσότερες ώρες απασχολούνται συνήθως οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα από ό,τι στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος με έδρα το Δουβλίνο Eurofound. Ειδικότερα οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα απασχολούνται 45,4 ώρες την εβδομάδα σε σύγκριση με 38,4 κατά μέσο όρο στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

....Μόνο που, επειδή ΖΩ στην Ελλάδα, τυχαίνει να γνωρίζω οτι οι δημόσιοι υπάλληλοι μέσο όρο πάνω από 30 ώρες -και πολύ λέω- ΔΕΝ εργάζονται (αν εργάζονταν, οι καρέκλες τους θα χαλούσαν πού και πού, και δε θα τις άλλαζαν μόνο εξαιτίας πεπελαιωμένου ντιζάιν... ούτε θα χαλιόντουσαν τόσο που - τώρα τελευταία- σε κάποιες υπηρεσίες πρέπει να χτυπάνε κάρτα...)
Αλλά και να εργάζονταν ευσυνείδητα, πάνω από 8ωρο ΔΕΝ παίζει... Άρα 40 ώρες εβδομαδιαίως.
Που ΔΕΝ εργάζονται, και ΔΕΝ το συζητώ.

Επίσης τυχαίνει να γνωρίζω ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι ειναι και πολλοί, αριθμητικά και άρα ως ποσοστό. Για την ακρίβεια 35,2%.

Κι όμως.... Εδώ μας λένε ότι, παρά τη συμμετοχή των "εργαζόμενων" στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα στα στοιχεία αυτά, στην Ελλάδα απασχολούμαστε ....45,4 ώρες την εβδομάδα.(!!!)

Τέσσερις πιθανότητες βρίσκω για την εξήγηση του παράδοξου αυτού φαινομένου:


  1. Δεν έχουν ασχοληθεί στο Eurofound με το ότι στο Ελλάντα ΔΕΝ έχει ημιαπασχόληση, το οποίο και δεν διευκρινίζουν, εξ ού και οι πεσμένες ώρες στις άλλες χώρες.

  2. Οι ερωτώμενοι ψεύδονται ασυστόλως, κι όταν τους ρωτάς "Πόσες ώρες εργάζεστε?" απαντάνε στο "Πόσες ώρες ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να εργάζεστε?" Εάν δεν ισχύει αυτό, και λένε την αλήθεια για τις ώρες που εργάζονται οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, τότε...

  3. ...τα εργατικά συνδικάτα μας κάνουν -με το αζημίωτο βέβαια- τουμπεκί ψιλοκομμένο για τον Ιδιωτικό τομέα, αφού καθώς φαίνεται οι υπερωρίες των εργαζομένων σ αυτόν αντισταθμίζουν τη ρεμούλα των κρατικοδίαιτων ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ!!!!
    Κατεβαίνουν δηλαδή σε πορείες και απεργίες για τους δικούς τους τους χαλαρούς και καταφρονεμένους, και αφήνουν τους του Ιδιωτικού τομέα να εργάζονται κατά βούληση (του εργοδότη τους).

  4. Όλα τα παραπάνω ταυτοχρόνως. (?)

...Επίσης, να προβώ και σε ένα καθ'όλα αυθαίρετο συμπέρασμα.

Εάν εγώ κάνω λάθος, και είμαστε τόοοοσο εργατικοί ΟΛΟΙ, και παρ'όλα αυτα πάμε έτσι που πάμε, μάλλον καταρρίπτεται ο μύθος του "ευφυούς και πολυμήχανου" Έλληνα.
Να τον αντικαταστήσουμε με το μύθο του Γεφυριού της Άρτας:
Όλη μέρα τα χτίζουμε ιδρώνοντας και ξεϊδρώνοντας στο λιοπύρι, και το βράδυ γκρεμίζονται μόνα τους.

Η πανύβλακες είμαστε δηλαδή και δεν γνωρίζει η δεξιά μας τι ποιεί η αριστερά μας, ή μας έχουν καταραστεί και πρέπει να χτίσουμε κανέναν κάτω από την Ακρόπολη.



9 σχόλια:

  1. Σήμερα ασχολήθηκα και εγώ με αυτό το άρθρο, γιατί πράγματι με καίει. Δεν ξέρω με τι ακριβώς ασχολείσαι επαγγελματικά, αλλά ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα, τηρουμένων των αναλογιών, βρίσκεται σε εργασιακό μεσαίωνα. Οκτάωρο δεν υπάρχει, προστασία της μητρότητας 2 μήνες πριν και δύο μετά και τίποτε άλλο. (Τώρα υπάρχει μία ελπίδα με τη ΜΟΝΑΔΙΚΗ ευεργετική διάταξη του «νέου» ασφαλιστικού για το εξάμηνο της πείνας, αλλά κάτι είναι και αυτό)… Συνεχίζω συνδικαλιστική προστασία καμία. Ξέρω περιπτώσεις παιδιών που απολύθηκαν και δεν τους έδωσαν καν αποζημίωση. Τους είπαν να μας πάτε στο δικαστήριο. Κάτι που δε γίνεται αφενός γιατί κοστίζει και στο τέλος είναι σχεδόν μία η άλλη, αφετέρου γιατί η αγορά στην Ελλάδα είναι μικρή και είναι κακό να έχεις στείλει τον εργοδότη σου στο δικαστήριο αν θες να κάνεις καριέρα στον ιδιωτικό τομέα. Δικαίωμα σε απεργία κανένα.
    Γενικά τα πράγματα στον ιδιωτικό τομέα είναι σκ..ά. Πέρασα από τον ιδιωτικό τομέα για σχεδόν μία πενταετία, σε απαιτητικές θέσεις, απογοητεύτηκα και ευτυχώς το καλό ΑΣΕΠ με έστειλε στο δημόσιο . Η έρευνα αφορά ενδεχομένως τον ιδιωτικό τομέα και ίσως τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, που πράγματι «δουλεύουν» πολλές ώρες. Ίσως να αφορά και δημοσίους υπαλλήλους, που είτε δε λαδώνονται, ή δε μπορούν λόγω θέσης να λαδωθούν και οι οποίοι κάνουν και δεύτερη δουλειά για να τα βγάλουν πέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ..."καθηγήτρια σε φροντιστήριο" σου λέει κάτι????

    6 ευρώ την ώρα, για ΟΧΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 18 τη βδομάδα (που δεν στις δινουν ετσι κι αλλιώς, μακάρι να στις έδιναν)????

    Επισήμως και με τη βούλα του Υπουργείου (παρα)Παιδείας στο συμβόλαιο???
    Διότι ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΑΨΕΙ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ...όπως καταλαβαίνεις η εκτίμησή μου για τους ποικιλόχρωμους συνδικαλιστές είναι απεριόριστη...

    ...κι οταν βλέπω τη "γενια των 700 ευρω" να διαμαρτύρεται, σκεφτομαι οτι η "γενια των το πολύ 440 ευρώ" μάλλον ντρέπονται να μιλήσουν, απλά κλαίνε και δινουν μανιωδως ΑΣΕΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου λέει πολλά. Πίκρα. Ο ρόλος των περισσότερων συνδικαλιστών στην Ελλάδα είναι γνωστός. Αυτό όμως δε μπορεί να με στρέψει κατά του συνδικαλισμού γενικά. Μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των εργαζομένων τον προηγούμενο αιώνα. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι είμαστε αντιπαραγωγικοί. Απλά για το ίδιο αποτέλεσμα ένας έλληνας υπάλληλος θέλει 2 ώρες, ενώ ένας γερμανός υπάλληλος θέλει μία ώρα. Αλλά τι φταίει που είμαστε αντιπαραγωγικοί. Π.χ. για το δημόσιο που κατηγορείς και όχι αδίκως. Σε πολλές υπηρεσίες ακόμα δεν έχουν ανακαλύψει τον Η/Υ. Έχουμε μείνει στη χαρτούρα. Στην υπηρεσία μου μέχρι να πεισθούν για τη χρησιμότητα του Flash Disk, έφτυσα αίμα. Αλλά στο τέλος τα κατάφερα. Αντίστοιχα και ο ιδιωτικός τομέας πάσχει από επενδύσεις. Ο έλληνας επιχειρηματίας έχει τη νοοτροπία της αρπαχτής. Να τα αρπάξω σήμερα, να αγοράσω τη mercedes και το οροφοδιαμέρισμα και τέλος. Αύριο έχει ο Θεός (των ελλήνων). Αυτό εξ'ορισμού είναι αντιπαραγωγικό. Αντιπαραγωγικό είναι επίσης το φαινόμενο στα γραφεία να κάθεσαι μέχρι να φύγει ο προϊστάμενος σου. Ένας άτυπος ανταγωνισμός για το ποιος θα φύγει τελευταίος. Διαβάζεις Mail, χαζεύεις στο Net κλπ. Μόνο και μόνο για να φύγεις στο 10ωρο και όχι στο 8ωρο που προβλέπει ο νόμος, η σύμβαση σου. Αυτό είναι εξ'ορισμού αντιπαραγωγικό επίσης. Σου είπα αυτό το θέμα με τις ώρες εργασίας στην Ελλάδα με καίει και μπορώ να γράφω με τις ώρες...αλλά επειδή θα βαρεθείς να διαβάζεις… αυτά προς το παρόν μέχρι νεωτέρας οχλήσεως!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χμ....

    νομίζω ότι μια πολύ καλή αρχή θα ήταν να απαγορεύεται στους συνδικαλιστές η κάθοδος σε εθνικές κλπ εκλογές.

    Κοιτάζοντας να ικανοποιήσεις τους ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ δυνατούς ψηφοφόρους, μάλλον παραμελείς τους του κλάδου σου, και απλά κοιτάζεις τους πιο πολυπληθείς κλάδους ή ότι σου λέει το κόμμα τους. Ο πολυπληθέστερος είναι το δημόσιο, για οποιον δεν το ξέρει.

    Αρα???
    Αρα ασε το κακόμοιρο να φιλοδοξεί να μπεί στον ΑΣΕΠ, και αρα να μην ενοχλείται από τα συγκριτικά του προνόμια (τα οποία οσονούπω θα απολαμβάνει), να σκέφτεται την απασχόλησή του ως "προσωρινη" στηρίζοντας το Κεφάλαιο (τον εργοδότη) και να ασχολούνται μαζί του οι εκλογικοί κοινωνιολόγοι αποκλειστικώς...

    Και ασχολήσου με το πώς θα εξασφαλίσεις το καλύτερο δυνατόν για εκείνους που θέλουν όλο και πιο πολλά... και τα θέλουν ΤΩΡΑ.
    Και αυτοαποκαλούνται και ...εργατική τάξη!!!!!

    Θα σφυρίξω!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενα εχω καταλαβει εγω οσα χρονια εργαζομαι.
    Ολοι οι νομοι φτιαχνονται για τους εργαζομενους στο δημοσιο, οι οποιοι και δεν εργαζονται περισσοτερο και αμειβονται πολυ καλυτερα απο τους "σκλαβους" του ιδιωτικου τομεα.

    Αυτο καποια στιγμη θα πρεπει να σταματησει, ή μηπως οχι;

    Αλλά και απο την άλλη, οταν η συντριπτικη πλειοψηφια των εργαζομενων στον ιδιωτικο τομεα ειναι εθελοντες θυματα (πχ στο θεμα του ωραριου) εμενα που φευγω στο οκταωρο (γιατι αυτη τη συμβαση υπογραψαμε που να παρει ο διαολ*ς) πως να με παρει με καλο ματι το αφεντικο ή ο προϊσταμενος ή ο διευθυντης μου;
    Και οταν το συζητας με τους συναδελφους να εχουν και την ψευδαισθηση οτι θα τους ανταμειψει ο εργοδοτης επειδη καθονται 10 ωρες καθημερινα; Κοροιδα με περικεφαλαια μαλλον ειμαστε, εχεις δικιο τελικα αγαπητη elate.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αλλά οσο ο καθενας κοιταει αποκλειστικα και μονο τον εαυτουλη του, τετοια και χειροτερα θα παθουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ...κι άμα τους πείς και για το συνδικαλισμό στη Γερμανία, σου λένε "Ναι αλλα εκει εχουν ...καλυτερους μισθους" (λες και προϋπάρχουν οι ...μισθοι των συνδικάτων)
    και επίσης το άλλο ΦΟΒΕΡΟ "ναι αλλα αυτα ειναι κορπορατιστικά, νεοφιλεύθερα, ιμπεριαλιστικά, αντιεργατικά, ανθελληνικά και μισο κιλό βαρελίσια..."

    Και αυτούς εμείς τους πληρώνουμε, είμαστε οι εργοδότες τους, για να μας ...εκπροσωπούν και να διεκδικούν τα δίκια μας αντί για μας...
    Ωραία δουλειά κάνουν, να τους δώσουμε προαγωγή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προαγωγη δεν ειναι να τους ψηφιζουμε για να γινουν βουλευτες;
    Ε, λοιπον και προαγωγη τους δινουμε.
    Τρομαρα μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ...δεν μας εχουν αναγκη Αντωνη...
    οι του Δημοσιου (η εργατικη τάξη δηλαδή) ειναι περισσοτεροι από αρκετοί για να βγεί η μιση ΓΣΕΕ και ολη η ΑΔΕΔΥ βουλευτες, υπουργοί και καρδινάλιοι αν θέλουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.