25 Δεκ 2008

Η κατάληΞη.

"Γιατί κάνετε κατάληψη?", ρωτάει ο Δήμαρχος.
"Γιατί κάνουν και στην Αθήνα.", απαντάνε οι 10 μαθητές από το 15μελές του Γυμνασίου. Απνευστί.

"Δηλαδή γιατί? Για ποιό λόγο? Τι ζητάτε?" συνεχίζει ο Δήμαρχος.
"Δικαίωμά μας δεν είναι? Ετσι, κάνουμε κατάληψη. Έχει οικονομική κρίση."

"Μάλιστα. Πώς την αποφασίσατε την κατάληψη?"
"Ψηφίσαμε. Από τους δεκαπέντε, μόνο οι 5 ήθελαν να μην κλείσει το σχολείο. Και κερδίζουν οι πολλοί."

"Δηλαδη αν μαζευτούμε τωρα εδω μέσα 15 άτομα, και ψηφίσουμε αν θα δείρετε εμένα ή οχι, και χάσω 14-1, θα με δείρετε, δημοκρατικά?"
"Ναι"

"Καταλαβαίνετε ότι δημοκρατία είναι να αποφασίζουν οι πολλοί, ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ οτι σεβόμαστε τα βασικά δικαιώματα των λίγων? Δεν μπορούμε δηλαδή να στερήσουμε από έστω και ΕΝΑ παιδί, το δικαίωμά του στην Δωρεάν Παιδεία, κι ας μην είναι όπως τη θέλουμε. Εσείς οι πολλοί 10 πώς στερείτε το δικαίωμα των άλλων 5 να κάνουν μάθημα? "

"Μα και στο Πολυτεχνείο κάνανε κατάληψη, και τώρα το γιορτάζουμε κάθε χρόνο."

"Στο Πολυτεχνείο παιδί μου η χώρα ειχε δικτατορία. Στη δικτατορία ακόμα και να σκοτώσεις τον τύραννο είναι καλό. Αλλά τότε αυτοί δεν είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν, ούτε να κάνουν 15μελές, ούτε να πουν τη γνώμη τους, ούτε τίποτε, ενώ εσείς και οι γονείς σας το έχετε. Στη Δημοκρατία δεν μπορείς να σκοτώσεις τον πρωθυπουργό. Μπορείς να τον αλλάξεις - γι αυτο εχουμε τις εκλογές.
Και τελικά η κατάληψή τους αυτών, έληξε επειδή μπήκαν μέσα τα τανκς. Εχεις δει ποτέ εσύ κανένα τανκ, να περιμένει απ έξω απο το σχολείο σου, τις 20 φορές που έχετε κάνει κατάληψη από πρόπερσι?"

"Οχι"

"Καταλαβαίνεις τη διαφορά? Ότι η δημοκρατία σου δίνει όπλα να αλλάξεις την κατάσταση αλλιώς, κι όχι με την κατάληψη?"

"Κι οι άλλοι δηλαδή πώς κάνουν στην Αθήνα? Εμείς είμαστε οι βλάκες?"

...στη συζήτηση εμπλέκεται κι ενας προοδευτικός συνδικαλιστής καθηγητής.

"Καλά το λενε τα κοπέλια... Η οικονομική κρίση... "
Δήμαρχος: "Έχετε και τσι ελιές να μαζώξετε ε??"
"Μα τι λες τώρα Δήμαρχε..."
"Καλά καλά. Το καταγράφω, ότι συμφωνείτε με την κατάληψη, και παραδίδετε τα κλειδιά."

...πάει αυτό.

Κατάληψη λοιπόν, δημοκρατικά.
Θα είχε ενδιαφέρον βέβαια να βλέπαμε ποιά παιδιά ήθελαν την κατάληψη και ποιά όχι (βαθμολογία και απουσίες παιδιών, τυχόν -λεμε τώρα- φάκελλό τους στην αστυνομία, πόσες φορές έχουν επαναλάβει την ίδια τάξη, καθώς και κομματικό backgroung των γονιων τους, αφού το πνεύμα το αγωνιστικόν δια της καταλήψεως συνήθως μεταδίδεται ...κληρονομικώς) .
Έτερον εκάτερον, προσπερνάμε.

Ξεκινάει η κατάληψη.
Έρχεται Σαβατοκύριακο πριν τις γιορτές, τα παιδιά ΔΕΝ παραδίδουν τα κλειδιά στους καθηγητές που τα στήριξαν, ούτε για το διήμερο.
"Οχι, εδώ θα κάτσουμε, δεν πάμε πουθενά, είμαστε στον αγώνα"...
Κάποιοι από αυτούς που μένουν μέσα επειδή "είναι δικαίωμά τους" έχουν ήδη μείνει και στην ίδια τάξη, από απουσίες, και κάποιοι -επίσης μαθητές, όχι εξωσχολικοί- ήδη είναι 16 χρονών, καθώς προσπαθούν επί χρόνια να πάρουν απολυτήριο ανεπιτυχώς, χωρίς να πατάνε στο σχολείο, (γιατί αν απλά και μόνο πατάς, απολυτήριο παίρνεις, ως γνωστόν)...

Οι γονείς τους - όσοι ενδιαφέρονται και διαφωνούν- ΔΕΝ τους πείθουν, και η κατάληψη συνεχίζεται και το Σαβατοκύριακο, πίσω από πόρτες σφαλιστές με αλυσίδες και λουκέτα...

Η κατάληξη της κατάληψης, το βράδυ της Κυριακής??
Δύο 13χρονα με σπασμούς και μια14χρονη κοπέλα σε ημικωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο... Από το πολύ αλκοόλ.
(Πρέπει να ήταν το κονιάκ για το μνημόσυνο των τριών εβδομάδων του παιδιού στην Αθηνα. Μάλλον ήταν μπόμπα...)

Ένα από τα παιδιά, που στερείται ομαδικού πνεύματος, προφανώς, "άδειασε" τους υπόλοιπους και φώναξε τον πατέρα του. Ετσι ήρθαν τα ασθενοφόρα...

Παιδάκια είναι αυτά. Δεν εχουν άκρες στο Αλ Τσαντίρι Νιουζ να ενημερώσουν την επικράτεια με ντοκουμέντα για το περιστατικό. Εξάλλου τα βίντεο που θα έχουν -λογικά- τραβήξει με τις απόπειρες να κάψουν το σχολείο κλπ, με ή χωρίς αλκοόλ στο αίμα τους, μένουν μεταξύ τους, ο νόμος του σχολειού... Οι πρωινοί απλά είδαν τα ίχνη στους τοίχους.

Πάμε παρακάτω.

"Τα σχολεία ήταν κλειστά και ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΨΥΧΗ των μαθητών", είπε ο πολλά βαρύς "αιώνιος έφηβος" Αλέκος στη Βουλή την Κυριακή...
Πώς λέμε "ανοίγω φύλλο για μπακλαβά"??

Λιγο μετά επικαλέστηκε ως πηγή των στοιχείων του και το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ"...
Αλλά ο Λάκης μάλλον δεν έχει πρόσβαση στα σχολειά, ούτε και τον εμπιστεύονται οι μαθητές. Ούτε και τον Αλέκο προφανώς. Εξ ου και οι παραλείψεις στην ενημέρωση.

Αλλά κι όποιος ΕΧΕΙ πρόσβαση τελικά, δεν έχει άλλες "χάρες", που χρειάζονται για να ΔΕΙΣ και να ΠΕΙΣ την αλήθεια (εγκέφαλο και κότσια).

Αν ενδιαφέρονται οι συγκεκριμένοι και άλλοι φιλόπαιδες ή αιώνιοι έφηβοι, πάντως, τους ενημερώνω εγώ, που έχω πρόσβαση σ' ΑΥΤΟ το σχολειό, ότι και τα παιδιά καλά είναι, θα τη βγάλουν, και οι καθηγητές τσι επομάζωξαν τσι ελιές, μόνο να τα ανοίξουν τα σχολεία..

Όσο για τις ψυχές των μαθητών, ΠΑΝΤΑ ανοιχτές είναι, κι αυτό είναι και το θέμα.
Ότι μπαίνει μέσα όποιος να ναι, όποιος τους πει πιο πειστικά αυτό που θέλουν ν' ακούσουν...


6 σχόλια:

  1. "Θα είχε ενδιαφέρον βέβαια να βλέπαμε ποιά παιδιά ήθελαν την κατάληψη και ποιά όχι (βαθμολογία και απουσίες παιδιών, τυχόν -λεμε τωρα- φάκελλο τους στην αστυνομία, πόσες φορές έχουν επαναλάβει την ίδια τάξη, καθώς και κομματικό backgroung των γονιων τους)"

    Οι ταγματασφαλίτες ζουν ανάμεσα μας τελικά. "παιδί μου τι ψήφισε ο παππούς σου στις εκλογές του '66;
    Χωρίς παραπάνω σχόλια...”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό κατάλαβες εσύ Παναγιώτη από όλη την ανάρτηση ε??
    Μπράβο.
    Αν εχεις και τα guts, τα χεις όλα.

    Μονο που ...έχεις ακούσει εκείνο με τον Τοτό?
    "Εμένα ο τι και να μου πουν αυτό σκέφτομαι?"
    Ε, κατι παρόμοιο έχεις πάθει, πρόσεξέ το, φαίνεται...

    Χρόνια Πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...Για τα πρακτικά.

    Εμεις επί ΝΔ, στο σχολείο, ειχαμε χωριστεί σε κομματικά στρατόπεδα. Οι ΠΑΣΟΚοι και οι ΣΥΝασπισμικοί "μεσα", οι ΝΔ κι ...εγώ και κάτι άλλοι "απεξω", τουλάχιστον στην αρχή.

    Επί ΠΑΣΟΚ, για τον ΑΣΕΠ, παλι έτσι ηταν στο Πανεπιστήμιο. Οι ΠΑΣΟΚοι και οι ΣΥΝασπισμικοί "μεσα", οι ΝΔ (?) κι ...εγώ και κάτι άλλοι απεξω. Εισπραξα και τη διαγραφούλα από τη νεολαία, και ειχα μια σκασίλα...

    Υποθετω ότι τώρα που τα παιδιά είναι και πιο ..πολιτικοποιημένα από μας, η κομματικοποίηση δεν θα είναι ειδος υπο εξαφάνιση, όπως και να το κάνουμε...
    Εξ ου και το ζόρι του Αλεξη να τους δώσει και ψήφο.
    Ταλε κουάλε με τον Αλέξη, Πανο, τώρα που το σκέφτομαι, ε?? Χμμμ...

    Τον ταγματασφαλίτη δεν κατάλαβα βέβαια, οταν μιλάμε για στατιστικές... Φαντάζομαι τι γνώμη θα εχεις για τον ...Νικολακόπουλο!!!

    Η αναρτηση λέει και κατι άλλα, αν το πρόσεξες, επαναλαμβάνω.

    Α, και κάτι τελευταίο, προσπάθησα να μην, αλλα τελικά θα το πω... :-)

    Μήπως εννοούσες "παιδί μου ψήφισε ο παππούς σου το '46 ή όχι", και όχι "τι ψηφισε το '66", που ετσι κι αλλιώς εκλογές δεν εγιναν??

    Να έχει και κάτι τουλάχιστον νόημα?

    Αντε, Χρονια πολλά και πάλι. Και λιγότερη "έκθεση".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να μην καταναλωνετε ρευμα και RAM:

    ...Επειδή ειμαι μία, η απόφαση ειναι ομόφωνη και άρα σίγουρα δημοκρατική:

    Υβριστικα σχόλια και δη ανώνυμα/με ψευδώνυμο που δεν αντιστοιχεί σε τίποτα, δεν δημοσιεύονται.

    Και το προηγηθέν επώνυμο, κακώς το δημοσίευσα, μια και η συζητηση δεν ηταν στους στόχους του, αλλα ηταν νοοτροπίας "βαραω-το-κουδουνι-και-την-κάνω".

    Ορισμένοι ομο"ιδεάτες" λοιπόν πηραν αερα... Να τον αφήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @elate
    Δεν απάντησα επειδή δεν είπες κάτι επι της ουσίας. Και το καλύτερο κείμενο του κόσμου να έγραφες η φράση που παραπάνω σχολίασα αξίζει για να το καταστρέψει... Τέτοιες αντιλήψεις μας οδηγούν πολλά χρόνια πίσω. Αυτό που πρότεινες δεν είναι δημοσκόπηση αλλά φακέλωμα των παιδιών που ψήφισαν (και των οικογενειών τους). Θυμάσαι πόσο αγώνα έκαναν οι γονείς μας για να καταργηθεί κάτι τέτοιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για τους γονεις σου δεν ξερω. Ξερω για τους δικους μου.

    Ξερω οτι μιλαω ΞΕΚΑΘΑΡΑ για στοιχειωδη δημοκρατια, και ειμαι αντιθετη στη δικτατορια της πλειοψηφιας και της μειοψηφιας, και στην ανομια για οποιον λογο σε καιρο δημοκρατιας. Ειτε οι παρανομοι ειναι παιδια, ειτε γεροι, ειτε δασκαλοι, ειτε μπατσοι, ειτε "μελαμψοι" είτε "Λευκοι με σταφιδες".

    Και σ αυτο και σε αλλα ποστ αυτα φαινονται...

    Και επειδη διαφωνω με τον Αλεξη και σενα, ποτε ειμαι "ερωτευμενη με ΜΑΤατζη", και ποτε "με ταγματασφαλιτη".

    Κι αυτα, στο ονομα της "δημοκρατιας".
    Απο εναν ανθρωπο που δεν παει καν να γραφτει σε κομμα, για να μην ...σπιλωθει!!! Συνδρομο καταδιωξης λεγεται. Κι η μεθοδος αντιπαραθεσης απλη. Λεμε μια βαρυγδουπη προσβλητικη και ανιστορητη πατατα, και τελος.

    Ξερω επίσης οτι ειμαι σταθερη στις αποψεις μου, που παλι καλα στο ιστολογιο αυτο φαινονται. Και δεν κανω τσαλιμια, ποτε ετσι ποτε γιουβετσι. "Φταινε οι μπατσοι, οι δολοφονοι, αλλα ναι και οι γονεις, αλλα οχι, τωρα που το σκεφτομαι ο γονεις δεν πολυφταινε, φταιει η κοινωνια και το σύστημα." Αυτα ειναι ΟΦΑτζιδικα. Και δεν τα παω.

    Ξερω τέλος, οτι ερευνες του στυλ "
    10% των ψηφοφορων του Πασοκ, ειναι ανωτερης μορφωσης, σε αντιθεση με το 20% της ΝΔ, και το 80% του ΛΑΟΣ"...
    ή
    "το 87% των ψηφοφορων του συριζα ειναι μεγαλοαστοι, σε σχέση με το ,μολις 2,5 % της ΝΔ"
    ή
    "99% των υποστηρικτών του ΓΑΠ είναι αναλφάβητοι"(*)

    γινονται. Δεν γινονται??
    Γιατί γίνονται? Ξερεις να μου πεις?
    Ειναι το ιδιο να κανουν καταληψη εκεινοι που κινδυνευουν να μεινουν απο απουσιες, και το ιδιο να την κανουν εκεινοι που ΔΕΝ κινδυνευουν?? Νομιζα οτι η καταληψη δηλωνει την εξεγερση της Νεολαιας.
    Μια τετοια στατιστικη τι δηλωνει για τα αιτηματα τους και την "Εξεγερση" τους?
    Φακελωμα σημαινει αλλο πραγμα. Δεν το ξερεις? Αλλα μαλλον δεν το ξερεις, μια και την ιδιοτητα του μελους στο ΠΑΣΟΚ, την αντιμετωπιζεις ως "Φακελωμα", κι εγω το λεω "θαρρος γνωμης", και διαθεση προσφορας και ευθυνης.

    Ελπιζω να ειπα και κατι ...ουσιας.


    (*)τα νουμερα ειναι αλλα ντ'αλλων, για να μην ..."φακελωσω". Δεν νομιζω τυχον ΠΑΣΟΚοι να ενοχληθουν, μια και τετοιες στατιστικες ειναι ..αντιδημοκρατικες, και αρα τα πορισματα τους δεν παιζουν ρολο πουθενα, ασε που δεν τις κανουν τα δημοκρατικα κομματα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.