27 Νοε 2008

Ανεξιθρησκεία έχουμε, αΛεξιχούντα δεν έχουμε.


Στην Ελλάδα,
ως γνωστόν, πρώτον έχουμε ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ (κάτι που δεν υπόκειται σε αναθεώρηση μάλιστα, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων δηλαδή) και δεύτερον, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ο προσηλυτισμός, και δη ο με το ζόρι.
Βέβαια, είναι στο Σύνταγμά μας και το -αναθεωρήσιμο μεν, αλλά ανέγγιχτο γενικώς- άρθρο 16, που λέει κάτι άλλα περί "ανάπτυξης της (εθνικής και) θρησκευτικής συνείδησης", τελοσπαντων όμως... Ας όψονται...

Υπάρχει λοιπόν ενα σχολείο, φανταστείτε κάπου στο χαμό της Γκράβας, που εχει 72% (εβδομηνταδύο τοις εκατό) παιδιά μεταναστών. Εκεί, μια απαράδεκτη διευθύντρια επί -δεξιού, μεταλλαγμένου, Σημιτικού- ΠΑΣΟΚ, εφάρμοσε διάφορα τρισάθλια, όπως:

-Να διδάσκονται τα παιδιά το απόγευμα -με έξοδα των γονιών-, και τη μητρική τους γλώσσα, όπως και τα παιδάκια των Ελλήνων μεταναστών στη Νότιο Αφρική από το 1920 διδάσκονται τη δική τους μητρική, λόγου χάρη.

-Να διδάσκονται οι γονείς των παιδιών ελληνικά, εκείνη την ώρα, πάλι με δικά τους έξοδα.

-Κάθε πρωί τα παιδάκια αντί του "Πατερ ημων ο εν τοις ουρανοις κλπ" - που πρέπει να αγοράσεις άλλη γραμματοσειρά για να το γράψεις σωστα, μη μιλήσω για το τί καταλαβαίνουν τα μικρά- να λένε ένα απόσπασμα από το "Πρωινό άστρο" του Γιάννη Ρίτσου (άλλος άσχετος από κει), ωστε να απαγγέλλουν όλοι το ίδιο ποίημα στο προαύλιο μεν, αλλά να εννοεί το κάθε παιδάκι το δικό του Θεούλη, όποιον θέλει, όποιον του έχουν μάθει.

και κάτι άλλα τέτοια χαζά...

Ε, έτσι κυλούσε ο καιρός για 9 χρόνια σχεδόν, με βραβεύσεις, φεστιβάλ κινηματογράφου, διακρίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προγράμματα επιμόρφωσης, και σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων-πλειοψηφιών κλπ... μέχρι...
Μέχρι??

Μέχρι που βγήκε η Νεα Δημοκρατία.

Και μετά έγινε αυτό.



ΥΓ:
Η Άννα το υπενθύμισε, ως ομιλήτρια εχτές σε μια σχετική συνάντηση στο ΙΣΤΑΜΕ, εγώ δεν το είχα πάρει είδηση τότε....
Ο Γιώργος ο Παπούλιας εχει ανεβάσει όλη τη συζήτηση εδώ.

6 σχόλια:

  1. Να ένα παράδειγμα, όπου η έννοια της «προόδου» αποκτά εντελώς σχετική αξία… ακόμη και αν επιτευχθεί, πόσο εύκολο είναι να ανατραπεί. Να γιατί χρειάζονται μελετημένες, στοχευμένες και σοβαρές πολιτικές παρεμβάσεις στους θεσμούς και τους κανόνες, για να έχουν ισχύ και διάρκεια στο χρόνο…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εχεις δίκιο Γιώργο, ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ειναι συντονισμένες...

    Αλλα άλλο το να μην παίρνεις πρωτοβουλία, κι άλλο να καταπνίγεις ή - ακόμα περισσότερο- να τιμωρείς κι όσες λαμβάνονται από πολίτες. Ειδικά όταν συνάδουν με το Σύνταγμα, σε αντίθεση με τις δικές σου πρακτικές.

    Εξάλλου οι πρωτοβουλίες τέτοιου είδους σε δημοκρατικά καθεστώτα (δημοκρατικά και με δημοκράτες πολίτες, βεβαίως) υποτίθεται ότι πρεπει να είναι είναι αφετηρία μεταρρυθμίσεων, έμπνευση για καινοτομία...
    Εκ των κάτω μεταρρυθμίσεις σαν να λέμε...

    Και συχνά είναι. Πχ όταν η ποδιά καταργήθηκε, ήση κάποιοι "αιρετικοί" δάσκαλοι ήταν επιεικείς, τολμούσαν, στους μαθητές που "τους είχε σκιστεί" ή που "τους ειχε λερωθει το πρωι, τελευταια στιγμή".. Και σιγά σιγά η μεταρρύθμιση έγινε...

    Αλλά όταν εξαρτάσαι από τη στήριξη των Καρατζαφέρηδων και των Ψωμιάδηδων του τόπου, αυτά συμβαίνουν.

    Κι εχεις και τον άλλον μετά, να σου λέει "τι Πλαστήρας τι Παπαγος"...
    Τα πιστεύουν άραγε, βρίσκουν και τα λένε, ή απλά είναι ψηφοθήρες??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά αυτοί σέρνουν κόμπλεξ …ανείπωτο και διαχρονικό…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξεφτίλες. Καθίκια. Τιποτένιοι. Ας το διάλο, οργίστικα Κυριακάτικα.
    (μιλάω για τη Γκράβα, προφανώς)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα... πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία κι ακόμη πιο ενδιαφέρον το "πείραμα" της Διεύθυντριας. Γενικά πάντως έχω ένα κώλυμμα με τους/τις Διευθυντές/ντριες.
    Να αν θέλεις σκέφτομαι το σύνολο των Δασκάλων που ξαφνικά, έφυγε η Διευθύντριά τους, και όλος ο κόπος τους επαφίεται στον "πατριωτισμό" του εκάστοτε νέου Δντή. Κάπως αντιδημοκρατικό δεν ακούγεται αυτό? Και οι μαθητές? οι γονείς? δεν έχουν αυτοί λόγο? Μόνο ο Δντής?

    Τη βαθμολογία στην εν λόγω Δντρια, την έβαλε η "επιτροπή" (φαντάζομαι της ΝΔ) με γνώμονα τη συνέντευξη ή το μπλοκάκι που είχε το όνομά της μαρκαρισμένο με πράσινο ή κόκκινο χρώμα?

    Εύχομαι κάποτε στην Ελλαδίτσα μας, να συνειδητοποιήσουμε το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η παιδεία, και να μην την αφήνουμε στα χέρια του εκάστοτε νυν ή πρώην Δντή ή εκάστοτε Λυκουρέντζου ή και Γιωργάκη για να είμαι και πιό πολυσυλλεκτικός. Οι αιρετοί να ασκούν απλά έλεγχο και διοίκηση για θέματα εκτός παιδείας όμως, τα εξίσου δύσκολα διαδικαστικά, να βρίσκουν χρήματα κλπ κλπ...

    Τέλος πάντων, για την παιδεία στην Ελλάδα το "παραμύθι" του Ροίδη είναι ότι πιο περιγραφικότερο και δυστυχώς ισχύει ακόμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. nikplos: και μετα σου λενε "γιατι κολλατε στον ορο 'δεξια'? Αυτα ειναι αναχρονισμοί και φανατισμοί"... Αμ δε....

    andidrasi&sex: είδες ρε γμτ, κι εγώ πύραυλος έγινα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.