3 Απρ 2008

"αλληλεγγύη" και "μετάνοια"...



Αν τυχόν δείτε το έκτο επεισόδιο του "Boston Legal, season 2"...







Ίσως να έχετε ακούσει για αυτό το ποίημα,
που αποδίδεται ενίοτε -λανθασμένα-στον Μπέρτχολντ Μπρέχτ...


"Πρώτα ήρθαν για τους κομμουνιστές, αλλά δεν μίλησα,

επειδή δεν ήμουν κομμουνιστής.

Μετά ήρθαν για τους Εβραίους, αλλά δεν μίλησα,

επειδή δεν ήμουν Εβραίος.

Μετά ήρθαν για τους συνδικαλιστές, αλλά δεν μίλησα,

επειδή δεν ήμουν συνδικαλιστής.

Μετά ήρθαν για τους καθολικούς, αλλά δεν μίλησα,

επειδή ήμουν Προτεστάντης.

Και μετά ήρθαν για μένα,

και δεν είχε μείνει πια κανένας να με υπερασπιστεί..."


Martin Niemoeller,
επιγραφή στο New England Holocaust Memorial


Ποιός ήταν λοιπόν ο Martin Niemoeller ??

Ο Φρίντριχ Γκούσταβ Εμίλ Μάρτιν Νίμελλερ (14 Ιαν, 1892- 6 Μαρ, 1984) ήταν ένας διαπρεπής Γερμανός αντιναζιστής θεολόγος, και Λουθηρανός πάστορας.

Είναι περισσότερο γνωστός για το ποίημα του «First they came for…»

Αν και ήταν εθνικό-συντηρητικός και αρχικά υποστηρικτής του Αδόλφου Χίτλερ, έγινε ένας από τους ιδρυτές της Εκκλησίας της Εξομολόγησης, που αντιστεκόταν στον «εκναζισμό» των Γερμανικών Προτεσταντικών εκκλησιών. Παρά τις προσωπικές του αντισημιτικές ιδέες, ήταν βίαια αντίθετος στην Άρια παράγραφο του Εθνικοσοσιαλισμού.

Για την αντίθεσή του αυτή στον έλεγχο των εκκλησιών από τους Ναζί, ο Νιμέλλερ φυλακίστηκε στο Σάξενχαουζεν και στο Νταχάου, από το 1937 ως το 1945. Λίγο έλειψε να εκτελεστεί ενώ μετά βίας επέζησε στη φυλακή. Μετά την απελευθέρωσή του, εξέφρασε τη βαθιά του μετάνοια που δεν είχε κάνει αρκετά για να βοηθήσει τα θύματα των Ναζί. Αποκήρυξε τις προηγούμενες αντισημιτικές και εθνικιστικές του πεποιθήσεις, και ήταν ένας από τους σκαπανείς της Διακήρυξης Ενοχής της Στουτγάρδης. Από τη δεκαετία του ’50 γίνεται ειρηνιστής ρήτορας και συμμετέχει ενεργά στο κίνημα εναντίον του πολέμου, και ως αντιπρόεδρος της Διεθνούς εναντίον του πολέμου από το 1966 ως το 1972. Γνωρίστηκε με τον Χο Τσι Μινχ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, και αφοσιώθηκε στις εκστρατείες για τον πυρηνικό αφοπλισμό.


...o εκάστοτε αναμάρτητος λοιπόν....


πηγή: Wikipedia

16 σχόλια:

  1. Ανώνυμος3/4/08, 11:10 μ.μ.

    θέλω να κάνω ένα σχόλιο επάνω στο αλληγορικό άρθρο.Δεν είναι δικό μου ...είναι του Άμος Οζ ..αλλά μου ταιριάζει με μιά κατάσταση που διαμορφώνεται με ένα γείτονα στα Βαλκάνια...με τα Σκόπια.
    "Έχουμε δυό λαούς που κάνουν τον ίδιο αγώνα..τον αγώνα εναντίον του ιμπεριαλισμού και υπέρ της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τον καλό και τον κακό.Δεν μπορεί κανείς να πει : από δω οι άγγελοι και από κει οι δαίμονες. Δεν πρόκειται για καουμπόικη ταινία.
    ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΩΔΙΑ".

    Αυτή είναι η γνώμη μου για την διαμορφωμένη κατάσταση στη σχέση μας με τη γειτονική χώρα.Και αυτή η κατάσταση επήλθε από τις δύο ανίκανες κυβερνήσεις και των δύο χωρών.Που ακούστηκε να μαθαίνουν όλοι οι Σκοπιανοί Ελληνικά και εμείς να μην μπορούμε να τους "δείξουμε" τον δρόμο για την ομάλή συμβίωση.Τους σπρώχνουμε στον εθνικισμό...στους Τούρκους και στους Αλβανούς.
    Καλύτερο δώρο δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε στους "εχθρούς" μας.
    Κοινή θρησκεία..κοινή ιστορία...και όλα στο βωμό της ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΣΧΗΜΟΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΉ.
    Κανένας άξιος πολιτικός επιτέλους σ΄αυτήν την κυβέρνηση?
    Αγανάκτησα!

    Μαίρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συμφωνω απόλυτα...

    εξάλλου το έχω πει κατα καιρούς, οτι δεν γινεται να διδασκουμε και να μην κρατουμε νομον...

    απο την άλλη, οταν αντιμετωπιζεις την εξωτερικη πολιτικη με ορους δημοσκοπικούς, αναγκαστικά κουτουλας στο τέλος... ειναι απο τις λιγες περιπτώσεις οπου αργα η γρηγορα θα λάμψει η αλήθεια, πρωτον και κυριον απο το πως σε αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι της διεθνούς κοινότητας..

    το τι μειλ χαζοεθνικιστικό εχω λάβει, δεν λέγεται...
    κι απο ατομα μορφωμένα, που δεν μπορούν να ξεχωρισουν την προπαγανδα απο την ιστορια...

    τι να πω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος3/4/08, 11:35 μ.μ.

    Να πρωτοτυπήσω?

    Τα ΜΜΕ αντί να ενημερώσουν για τις αρνητικές εξελίξεις που θα έχει η εικόνα της χώρας στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό...μας δείχνουν εικόνες από ανίσχυρους και απογοητευμένους Σκοπιανούς ( με δυσκολία κρατιέμαι να μην τους γράψω Μακεδόνες..γιατί πως να το κάνουμε 30% των Μακεδονικών εδαφών ανήκει στο γεωγραφικό τους χώρο).
    Έχουμε σε χαρά να τους βλέπουμε να βρίζουν και να μας απολαλούν εχθρούς..και η Νιντέντο έχει το νεκρό χαμόγελο του αλλαζόνα.
    Δυστυχώς θα μας σύρουν σε μεγάλες περιπέτειες.
    Και από την άλλη έχεις την Παπαρήγα να λέει δεν το είπε "ΔΥΝΑΤΑ" το βέτο.
    Προσπαθούν να το κάνουν σημαία ...για να πάνε σε εκλογές σου λέω...
    Καλάααα!!!!

    Μαίρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τώρα, για να είμαστε ειλικρινείς αν ο Καραμανλής παραπατούσε, σήμερα θα τον ρίχνανε όλοι στην πυρά...
    Γι΄αυτό η αριστερά χρειάζεται όραμα, και θέσεις και γι΄αυτό η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Γιατί με μια σωστή εξέλιξη θα πρέπει να χαίρονται όλοι Έλληνες αληθινά.
    Δεν έγινε ξαφνικά ο Καραμανλής τέλειος πολιτικός λόγω αυτής της εξέλιξης. Οι κυβερνήσεις δεν εκλέγονται για να εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέρονται. Ορκίζονται στην βουλή να το πράττουν.

    Επειγόντως, λοιπόν, η αριστερά (κυρίως η βάση) χρειάζεται θέσεις και όραμα, λόγο γιατί αυτές τις ημέρες έγινε φανερό (από τη σιγή στα fora π.χ) ότι περιμένει απλά την καταστροφή της δεξιάς (πόσο ξεπερασμένο και αυτός ο τρόπος πολιτικής αλλά και το δίπολο δεξιά-αριστερά).
    ΥΓ1. Πολύ ωραίες οι αλλαγές στο blog σου (πρώτη φορά γράφω από τότε που άλλαξες theme).
    ΥΓ2. Θα με κάνεις να πάω να διαβάσω αυτά που είναι γραμμένα στο Holocaust memorial...δεκάδες φορές πέρασα από μέσα (γιατί είναι στο πεζοδρόμιο κυριολεκτικά)...1 άρχισα να διαβάζω, αλλά η προσπάθεια εγκατάλήφθηκε γρήγορα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημερα.
    Οταν είχα πρωτοδιαβάσει αυτο το ποίημα -δε θυμάμαι πού- ειχα μείνει ενα πεντάλεπτο ακίνητος και σκεπτόμουν.
    Μεσα σε 4-5 στίχους είπε τόσα πολλά, μα τόσα πολλά.
    Κρατώ αυτό που χωριζει τους ανθρώπους σε "είδη" βάζοντάς τους "ταμπέλες" και ειναι ο λόγος που δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες.
    Οταν ο άλλος ειναι ανθρωπος πρέπει να δω τι λέει και όχι ποιός το λέει, τι κάνει και οχι ποιός το κάνει.
    Δυστυχώς η ανασφάλεια δημιουργεί την "ανάγκη" να οχυρωθεί ο κόσμος πίσω απο ομάδες που στην πορεία βρίσκονται και αντιμέτωπες μεταξύ τους. Φτάνουν στο σημείο μάλιστα ακομα και αν σε κάτι συμφωνούν, να διεκδικούν οχι μόνο την πατρότητα των ιδεών αλλα και τα οφέλη.
    Μικρότητες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαίρη,
    το να πας σε εκλογές επειδή ειπες τη λέξη "βετο" (που δεν την ειπε ακριβως ετσι) είναι σαν να πας σε εκλογες επειδή ...κήρυξες τον πόλεμο σε καποια χώρα, πριν φανεί αν τον κέρδισες ή αν τον ...έχασες (γίνονται κι αυτά)...
    Βέβαια, μια και οι ψηφοφοροι μας ..τεσπα, τα εχουμα πει αυτα, ποτέ δεν ξέρεις.. αλλά πάντως αυτο ισχύει.
    Το ότι ειμαι "μαγκας" για να πω "αεεεεεερααααα" δε σημαινει οτι θα τον πάρω τον πόλεμο κιόλας ετσι δεν ειναι??
    Αν δεν εχω την απαραίτητη δυναμη (επιχειρηματα), στάτους (κύρος στη διεθνη σκακιέρα) και διεδικήσεις (στόχους) το "αεεεερααααα" θα γίνει "υπαναχωωωωρησιιιις" σε χρονο DT...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νίκο, σ ευχαριστώ!! Του πέρασα ενα χεράκι, να κανουμε και οικονομία χαρη στο μαύρο φόντο... Ωραία η Κρήτη ε??
    Όσο για το θέμα μας, δεν νομίζω, -ξαναλέω- ότι το προκείμενο είναι θέμα αριστερού, δεξιού, κεντρώου ή δεν ξέρω τι άλλο... Αυτά μετράνε βασικά εντός ΕΛλάδας, κι αυτό ειναι το θέμα με τον κυριούλη που μας κυβερνάει... Μπερδεύει τη Λωζάννη με την Κοζάνη, και τη δεξιά του με την ακροδεξιά του...
    ΌΠως έγραψα και στο μπλόγκ ενός φίλου που ασχολήθηκε μ αυτό το θέμα, (Ασημακοπουλος νομίζω),
    εδώ σε πολύ πιο σοβαρό ζήτημα ΟΥΣΙΑΣ (Κυπριακό),
    με πολύ πιο ισχυρό αντίπαλο (Τουρκία),
    τους το καναμε το μαγαζί βίδες , απειλήσαμε κανονικότατα και τους πηραμε τα...σωβρακα (Ελσίνκι 1999)...
    Αλλά αλλο Παπανδρέου/Παγκαλος- Σημίτης κι άλλο Μπακογιάννη/Μολυβιάτης- Καραμανλής...
    Βλέπεις όμως σε μάς το πρόβλημα ηταν ότι εκτός που τους ξεβράκωσε (ο Γιώργος τους Τουρκους), πηγε και τους ...χόρεψε ζεϊμπέκικο κιόλας, καταλαβες???
    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, έπρεπε να τους κανουμε και πόλεμο μετα, ΜΟΝΟ ξεβρακωμα??.... Πφφφφ....

    Αυτό ηταν αρκετό για να λαμπαδιάσουν οι Ανθιμοι και οι Χριστοδουλοι και οι Καραμανλήδες αυτού του τόπου...
    Αντε μην πω άλλα φουντωνω δεν μπορώ...

    ουτε καν συγκρίνεται η ξεφτίλα η σημερινή... Ακου βετο αν δε λυθει... 8 μήνες αφού εχει προαναγγείλει το ΒΕΤΟ απο ΟΘΟΝΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ, ΟΧΙ για την κοινη ονομασια αλλα για το ...ονομα, γενικως και αορίστως (οποία διπλωματία και μαεστρία εξωτερικης πολιτικής, βλ. Σαμαράς) δεν εχει κανει ουτε ενα βήμα...

    Απλά περιμένουμε αλλους 8 για να μας ερθει πιο ομαλα, ή να εντοπισουν παλι κανενα ΧΨΖόπουλο, και να περάσει στο ντούκου, να τα βρεί και με τον Καρατζαφέρη...
    Να γλύψουν και λίγο τον Αλέξη, να τον γυαλοχαρτίσουν ακόμα περισσότερο...

    Ασε... Ασε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Tzonako,

    αυτό που εμένα με συγκλονίζει είναι ότι τα λέει επειδή τα έκανε όντως...
    όντως δεν μίλησε όταν ερχονταν για τους άλλους,
    κι οντως μετα ηρθαν και γι αυτόν...

    Δείχνει την αρρώστια του ρατσισμού, φυλετικού, θρησκευτικού ή άλλου, σ' όλη της την αυτοκαταστροφική διάσταση, και την τάση της να επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες κατηγορίες σε όλο και περισσότερους "επικίνδυνους άλλους"...
    ...πάντα με στόχο να δημιουργηθεί -σε αντίστιξη με αυτούς τους "άλλους"- μια ταυτότητα όσο πιο συμπαγής γίνεται για το "εμείς"...

    Για μένα είναι πολύ σημαντικό στο πώς φτάνεις να αποκηρύξεις ενα πιστεύω σου και δη τόσο δημοφιλές, και να προσχωρήσεις με θέρμη στο "αντίπαλο" στρατόπεδο, του κατατρεγμένου, όχι μόνο το τί λές δηλαδή αλλά και πόσο ελεύθερα και απροκατάληπτα το λές, με τι τρόπο και τι σκεπτικό εχει ενσταλαχθεί μεσα σου η σκέψη και στάση αυτη...

    Δε θα μου φαινόταν τόσο σημαντικό αν ήταν αντιναζιστης απο πάππου προς πάππου, απο κεκτημένη ταχύτητα και μόνο...
    Ειναι για μένα διπλά σημαντικό το ότι ναι μεν πήγε, αλλά "είδε", μεσα σε ολο αυτο το φανατισμό κατόρθωσε και "είδε", διαχώρισε τη θέση του και τελικά μετα βδελυγμίας αποκήρυξε, και πλήρωσε γι αυτό...

    Είναι μεταμέλεια, είναι κουράγιο όχι μόνο να πείς "ναι εκανα λάθος" εκ των υστέρων και του ασφαλούς, αλλά και να επιλέξεις να τιμωρηθείς, όταν οι περισσότεροι Γερμανοί διωκόμενοι εφευγαν πανικόβλητοι στα εξωτερικά...

    Δε συμφωνείς??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος4/4/08, 11:10 π.μ.

    Aυτό το "ψιθυριστό" βέτο ή όπως αλλιώς θέλουμε να το πούμε δεν θα είναι προς όφελός μας.Προσωρινά θα λειτουργήσει υπέρ της χώρας στον ψυχολογικό τομέα..αλλά η ιστορία θα το κρίνει αρνητικά.
    Πιστεύω ότι ο ΚΚ "παραπάτησε" και ήδη είναι με το ένα πόδι στην πυρά..τουλάχιστον στην παγκόσμια σκακιέρα που θέλουμε να θεωρούμε ότι είμαστε και μεις παίκτες.
    Αυτή η επιθετική συμπεριφορά είναι ένα ακόμη δείγμα της "δύναμης του ισχυρότερου"..που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για μελλοντική λύση.Εξακολουθώ να λέω ότι θα έπρεπε να τους είχαμε πείσει για το δίκιο μας μέσω της ισχυρής άσκησης διπλωματίας..αλλά να έχουμε ασπαστεί και σημεία της διαφωνίας τους και να μην αμφισβητούμε τόσο έντονα την καταγωγή τους..γιατί είναι Μακεδόνες.
    Στο κάτω-κάτω δεν μας απείλησαν ποτέ και ούτε επρόκειτο να μας απειλήσουν...εδώ οι Τούρκοι παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο με βεβαιωμένες επεκτατικές διαθέσεις και ζητάμε "επίμονα" να μπούν στην ΕΕ.
    Αυτό δεν είναι υποκρισία και έλλειψη προσανατολισμού της εξωτερικής πολιτικής?
    Αλλά εκεί δεν αντιδρά από άμβωνος ο Άνθιμος ε?
    Μαίρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η Κρήτη πολύ ωραία όντως...και τα χρώματα στο blog πολύ όμορφα. όμως θα πρέπει να ενημερώνεις τακτικά και αν βρέθηκε η πιπίλα ή πως προχωράνε οι έρευνες...χα χα χα...
    "φαντάροι θα πάνε τα δίδυμα"...πολύ καλό!

    Για το ζήτημα: Η ουσία που ενδιαφέρει τον Έλληνα είναι ότι έχουμε το macho look τώρα γεμάτο τεστοστερόνη...
    Και, φυσικά, όπως λες όλα είνα θέμα εντυπώσεων και μετριασμού των αντιδράσεων αυτή τη στιγμή.
    Αλλά αφού σε τελική σαν λαός μας αρέσει να είμαστε ισχυρότεροι και όταν μας δίνετε η ευκαιρία το κάνουμε και χαιρόμαστε, γιατί βρίζουμε τις ΗΠΑ και τον Μπους που κάνουν ακριβώς αυτό? (και αυτό το ερώτημα ταιριάζει και στους στίχους που παραθέτεις)...επίσης, ο Νικολά είναι ο καινούργιος μας ήρωας φαντάζομαι ε? Ενάντια στην μετανάστευση, ενάντια στους Τούρκους, τώρα και ενάντια στα Σκόπια...

    Επίσης, για την ουσία του θέματος νομίζω ότι θα συμφωνήσω με την Μαίρη σε κάθε λέξη που έγραψε στο τελευταίο μήνυμα, αλλά όσον αφορά το αν ο ΚΚ "παραπάτησε", θα πω ότι είναι εντυπωσιακά δύσκολο να το θεωρήσει αυτό κάποιος πολίτης τώρα...
    φυσικά, what goes around, comes around...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "..αφού σε τελική σαν λαός μας αρέσει να είμαστε ισχυρότεροι και όταν μας δίνετε η ευκαιρία το κάνουμε και χαιρόμαστε, γιατί βρίζουμε τις ΗΠΑ και τον Μπους που κάνουν ακριβώς αυτό?"

    "...το κανω μόνο και μόνο επειδή ΜΠΟΡΩ", εν ολίγοις...

    ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕΕΕΕ, μονη μου τα λέω, μόνη μου τ'ακούω...

    Προτείνω να κάνουμε σύλλογο, οι ...πέντε μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος4/4/08, 1:22 μ.μ.

    Συμφωνώ και με τον Νίκο και με την elate kαι με τα άλλα παιδιά.
    Να παραπέμψω αν επιτρέπεται σε ένα blog που γράφει κάτι σχετικό με τη δύναμη του ισχυρότερου?
    Αν δε επιτρέπεται ας το σβήσει η elate...
    Είναι το autenergos.blogspot.com και το άρθρο λέγεται ΚΥΠΡΟΣ.

    Είμαι μέσα στην πρόταση σου elate!!!xa!
    Mαίρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φυσικά και συμφωνώ. Θέλει δύναμη και καθαρό μυαλό και ψυχή για να αναγνωρίσεις οτι έκανες λάθος και να μην τραπείς σε φυγή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ωραίο post και πολύ γόνιμα σχόλια. Θα συμφωνήσω απόλυτα με την Μαίρη γιατί με σοφία ποιεί την 'ανάγνωση' των εθνικών ζητημάτων...και, δυστυχώς, δεν αναμένω να γίνει το ίδιο παρά τα θετικά μηνύματα της Ντόρας προς Σκοπιανούς....αυτά προϋποθέτουν τέχνη και τέχνη δεν έχω δει μέχρι τώρα. Το εμπάργκο που δεν ελέχθη και τόσο καθαρά ήταν απλά το αυτονόητο....

    Νίκο, επίσης, εγω θα συμφωνήσω για τα περί νέας αριστεράς απόλυτα και δεν θα συμφωνήσω με την elate γιατί το διακύβευμα δεν είναι μόνο εσωτερικό αλλά και διεθνές αυτή τη στιγμή. Επίσης, και στις τοποθετήσεις σου στο forum, όπου δεν ήθελα να επεκτείνω για ευνόητους λόγους, με έχεις καλύψει. Ελπίζω να τα λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χαίρομαι που διαφωνείς tractatus, μια και ειπα το ...ακριβώς ανάποδο!!!

    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος4/4/08, 5:31 μ.μ.

    Γειά σου tractatus!!!
    Kαι γω συμφωνώ μαζί σου και σ΄ευχαριστώ για την "εν σοφία ανάγνωση".

    Τώρα σχετικά με το "παραπάτημα"...(θα τον γκαντεμιάσουμε και θα τον δούμε πάλι ανάσκελα σε κάποιο γήπεδο!).
    Το θέμα είναι να καταλάβουν όλοι οι δεξιοί ότι δεν είμαστε παθητικοί οπαδοί και καθυστερημένοι χειροκροτητές της παγκόσμιας απαξίωσης που μας επιφυλλάσσει με την εξωτερική πολιτική που ασκούν.
    Το θέμα είναι ότι δεν πρέπει να ισοπεδωθεί και να εγκλωβιστεί το πάθος και η ορμή μας για απαλλαγή..όσο και αν οι "εντεταλμένοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί" μεθοδεύουν και εξιτάρουν το εθνικιστικό συνειδησιακό μας υπόβαθρο.
    Γιατί τελικά πρέπει να κάτσουμε και να σκεφτούμε...ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ?

    Είναι η Αμερική το τέρας που ενώ καταρρέει ..βρυχάται και μας συμπαρασύρει?
    ή
    Είναι η Αμερική ο Ισχυρός παίκτης?

    Γιά εμένα προσωπικά... η Αμερική είναι και θα είναι πάντα ο ισχυρός παίκτης..γιατί Αμερική δεν είναι ο Μπους..Αμερική είναι το παγκοσμιοποιημένο κεφάλαιο που ορίζει τις μοίρες όλων μας και του Μπούς και του Ομπάμα και της Χίλαρυ.Δεν καταρρέει ποτέ αυτό το κεφάλαιο..δημιουργήθηκε και εμπλουτίζεται από όλους εμάς τους αφελείς που παίρνουμε θέση απέναντι ή δίπλα με κράτη σαν τα Σκόπια.
    Αμερική είναι και ο Πούτιν...(αυτός και αν γαυγίζει στις γάτες)
    ..είναι κατά την γνώμη μου ..πιό ευρ΄υχωρη πλατφόρμα για τα συμφέροντα των ισχυρών.
    Αμερική ..προσπαθεί να γίνει ο Σαρκοζί και η Μέρκελ...και όταν θα το καταλάβουν οι δεξιοί αυτό που σήμερα τόχουν τιμή και καμάρι τους που μας συμπαραστάθηκε ο "ελληνας" Σαρκοζί...θάναι αργά.

    Σε τελική ανάλυση..το πρόβλημα είναι...θέλουμε να ξεφύγουμε από τους φύλαρχους?
    Θέλουμε!
    Μπορούμε?... ΌΧΙ ...ε΄τότε ας μην το παίζουμε πολύ μάγκες γιατί στο τέλος δεν θα έχουμε κανένα σύμμαχο.
    Και η εσωστρέφεια που μας εξαναγκάζει ο ΚΚ εκεί οδηγεί.

    Φιλικά
    Μαίρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.