7 Απρ 2008

Βραβείο "Πως την Πάλεψες Μεγάλε, ΔΕΝ Μπορώ να Καταλάβω", στον νέο εκπρόσωπο τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου...

Συζήτηση στην ΕΤ3, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Α. Τριανταφυλλίδη...

Και διαβάζουμε την απομαγνητοφώνηση- στην TV το εμπάργκο καλά κρατεί- :

Λοιπόν ούτε λίγο ούτε πολύ, μιλάμε στην καλύτερη των περιπτώσεων για παραλήρημα απο τους "συνομιλητές" του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ...
Ο Παπακωνσταντίνου ενημερωμένος στην εντέλεια, σοβαρότατος, ψυχραιμότατος, σεβόταν τους κανόνες του διαλόγου, και με χιούμορ - όπως θα δείτε...

Οι άλλοι?? Παρ' τον ένα και χτύπα τον άλλον...

Ο άνθρωπος δεν πολυενεπλάκη, παρα μόνο σε όσα αφορούσαν άμεσα το ΠΑΣΟΚ, και άριστα έπραξε, αφού αυτομαστιγώνονταν οι ...συνάδελφοι με τόσο ζήλο, που φαντάζομαι έγειρε στην καρέκλα του και απολάμβανε... Εγώ στη θέση του θα ζητούσα και ποπ κορν, να ειμαι ειλικρινής... Τώρα το πώς άντεξε και δεν ...χειροκρότησε, εκεί είναι που του βγάζω το καπέλο..

Εκπομπής "απανθίσματα" λοιπόν...

μέρος Α: Τι είπε ο Παπακωνσταντίνου:

-για την ταμπακέρα:
Ξεκινάμε κάνοντας ένα πολύ απλό ερώτημα. Ποιος είναι ο στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής όσον αφορά τη γειτονική μας χώρα; Ο στόχος, είναι να βρεθεί ένα κοινά αποδεκτό όνομα για την γειτονική χώρα και να μπει στο ΝΑΤΟ, όπως και αργότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο στόχος αυτός επετεύχθη; Απάντηση: όχι. Άρα, ένα πρώτο πράγμα που πρέπει να κρατήσουμε, είναι, ότι οι όποιοι πανηγυρισμοί τους οποίους είδαμε, σε εφημερίδες, από διάφορα πολιτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, είναι σε λάθος κατεύθυνση.
Αυτό που έγινε στο Βουκουρέστι, είναι να αποφύγουμε μια εξαιρετικά δυσμενή εξέλιξη για τη χώρα μας. Με αυτή την έννοια η Κυβέρνηση έκανε το καθήκον της και πολύ καλά έκανε με αυτήν την έννοια. Όμως προχώρησε το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων;
-για την Ενδιάμεση Συμφωνία (βλ Αγοραστός- Τριανταφυλλίδης, 0-3 στην παράταση):
Άκουσα πριν τον κ. Αγοραστό να μιλά για την Ενδιάμεση Συμφωνία και θα μου επιτρέψει να τον διορθώσω σε ορισμένα πράγματα. Εάν δεν υπήρχε η Ενδιάμεση Συμφωνία, η οποία -για να θυμόμαστε λίγο ορισμένα πράγματα- αφαίρεσε από το Σύνταγμα τις αλυτρωτικές αναφορές, αφαίρεσε τον ήλιο της Βεργίνας από τη σημαία της χώρας και έθεσε ένα πλαίσιο για να μπορούν να συνεχιστούν οι συνομιλίες, δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα.
-για τη συμπαράσταση από τους εταίρους στην ΕΕ:
Αλίμονο κ. Τριανταφυλλίδη, εάν το 2008, με την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1981, να μην μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το ελάχιστο της αλληλεγγύης με τους κοινοτικούς μας εταίρους.
Εγώ αυτό δεν το αμφισβητούσα ποτέ, δεν θεωρώ δηλαδή, ότι είναι ποτέ δυνατό η Ελλάδα να μην βασίζεται πάνω σε αυτό.
Ήταν υποχρεωμένοι να στηρίξουν τις ελληνικές θέσεις σε αυτά τα ζητήματα.
-για το -απορριφθέν- ταξίδι του Γιώργου Παπανδρέου στην ΠΓΔΜια:
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ως εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ λέτε είναι σε ισχύ η πρόταση του κ. Παπανδρέου προς τον κ. Καραμανλή, να μεταβεί στα Σκόπια ακόμη και σήμερα και αύριο.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μπορώ να σας πω και κάτι παραπάνω. Όπως γνωρίζετε, είναι προφανές ότι κ. Παπανδρέου δεν μπορούσε να πάει στα Σκόπια ένα 24ωρο πριν την κρίσιμη αυτή Σύνοδο, εάν δεν είχε ένα πράσινο φως από την κυβέρνηση.
Ο κ. Καραμανλής θεώρησε ότι δεν ήταν χρήσιμο να γίνει τότε με τα δικά του κριτήρια. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οποιαδήποτε άλλη στιγμή, είναι έτοιμος να το κάνει.
-για το ζήτημα "Ρόκι Μπαλμπόα", (βλ. παρακάτω: Θ. Κωνσταντινίδης- ΚΚΕ,
Δ. Χατζησωκράτης, ΣΥΡΙΖΑ):
Η Ελλάδα ένα εργαλείο έχει, ένα όπλο έχει και αυτή είναι η συμμετοχή της σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς Οργανισμούς. Δεν έχει πολλά άλλα εργαλεία. Όσο, λοιπόν, περισσότερο χώρες με τις οποίες έχει διαφορές θέλουν να ενταχθούν σε αυτούς τους Οργανισμούς, τόσο μεγαλώνει η διαπραγματευτική μας δύναμη.
-για τη δέουσα στάση της Ελλάδας στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ:
Μια βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης. Εμείς, αυτό το οποίο ελπίζουμε είναι η εξωτερική πολιτική της χώρας μας να μην εξαντλήθηκε στο βέτο του κ. Καραμανλή προχθές, αλλά να υπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα. Και περιμένουμε να δούμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε αυτήν την κατεύθυνση.
Και βάζω 4 παραμέτρους που νομίζω είναι ενδιαφέρον να τις δούμε.

-Πρώτον, είναι μια διολίσθηση την οποία άκουσα και σήμερα από τον κ. Καραμανλή, ο οποίος δεν χρησιμοποίησε τη λέξη γεωγραφικός προσδιορισμός, αλλά είπε ένας καθαρός προσδιορισμός. Εμάς αυτό, ο γεωγραφικός προσδιορισμός, μας ενισχύει, γιατί η έννοια ....Μια καθαρή σύνθετη ονομασία, ακριβώς, αυτό είπε. Εμάς, θεωρούμε, αυτό που μας ενισχύει είναι η γεωγραφική έννοια που πρέπει να κυριαρχεί εδώ.

-Το δεύτερο που ελπίζω η κυβέρνηση να κατάλαβε, είναι ότι όταν απομακρύνεται από το πολυμερές σχήμα και πάει σε διμερείς συμφωνίες και σε προσπάθεια διμερών διαπραγματεύσεων, θα το βρει μπροστά της. Διότι η αδιαλλαξία των Σκοπίων, σε πολύ μεγάλο βαθμό τροφοδοτήθηκε από αυτά που έρχονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που τους έλεγαν «μην ανησυχείτε, εμείς θα σας το λύσουμε». Και οι Ηνωμένες Πολιτείες από κάπου είχαν αυτή την αίσθηση. Λανθασμένη ευτυχώς, αλλά την είχαν.

-Τρίτη παράμετρος. Υπάρχουν οι εκλογές μπροστά μας στη γειτονική μας χώρα. Θέλω να σας πω, από τις εκλογές δεν είναι βέβαιο ότι πάντα θα προκύψει μια ακόμα πιο αδιάλλακτη κυβέρνηση. Οι εκλογές, πολλές φορές, απελευθερώνουν και δίνουν τη δυνατότητα σε νεοεκλεγείσες κυβερνήσεις να μπορέσουν να διαπραγματευτούν διαφορετικά.

-Και τελευταία παράμετρος που νομίζω .....πολλοί δεν κατάλαβαν, αλλά τελικά ήταν πολύ σημαντική στη διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση Μπους που πήγε να διαπραγματευτεί, είναι μια κυβέρνηση που διανύει τους μιας 8ετούς θητείας. Είχε συνεπώς τελευταίους 6 μήνεςεξαιρετικά ισχνή διαπραγματευτική δύναμη. Οι Ευρωπαίοι εταίροι, αυτό το κατάλαβαν. Άρα εδώ έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου. ...Μέχρι τον Δεκέμβριο, αν θέλετε, με μια διαφορετική εξωτερική πολιτική που διαφαίνεται και από τα δύο κόμματα(σσ Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους). Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας επαναλαμβάνω, με τις κατάλληλες κινήσεις από την ελληνική κυβέρνηση να πάμε σε μια βιώσιμη λύση.
-για την επίσκεψη Σαρκοζί: :-))))))))
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Πρωταγωνιστής ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής, αλλά εξίσου πρωταγωνιστές τουλάχιστον για την ελληνική κοινή γνώμη και ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος όπως ανακοινώθηκε 30 Μαΐου θα βρίσκεται στην Ελλάδα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αρκεί να ...συνοδεύεται!


μέρος Β: Τι ...άκουσε ο Παπακωνσταντίνου:

Η. ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ (Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονία, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων):

"...θα μπορούσε να πει κάποιος βασίμως ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική κατέγραψε μια επιτυχία.
Κατά την άποψή μου αυτή η επιτυχία στηρίζεται σε δυο πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας είναι η συναίνεση ...ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο στη συγκεκριμένη Σύνοδο Κορυφής.
...ο κόσμος τουλάχιστον έξω, αυτούς με τους οποίους εγώ έχω μιλήσει, έτσι το έχει εισπράξει.

O δεύτερος πυλώνας κατά τη δική μου εκτίμηση πάντα, είναι η μακροπρόθεσμη στόχευση ίσως με μια αναδίπλωση της στόχευσης και η προετοιμασία της συγκεκριμένης Συνόδου και η προετοιμασία για το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.
....οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στα πλαίσια του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών κι εκεί πρέπει να συμβούν οι συνομιλίες."


-δηλαδή να καταλάβω κι εγώ, κύριe "εξωκοινοβουλευτικό μέλος έργου της ΝΔ"μου:
ο κοσμάκης ναι μεν λέει οτι σκίσαμε, αλλά το παιχνίδι έτσι κι αλλιώς ηταν φιλικό... στο άλλο γήπεδο κι άλλη μέρα θα παιχτεί ο αγώνας για το πρωτάθλημα, ναι??


Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
(βουλευτής, επίσημη ΝΔ δηλαδή ...ενδοκοινοβουλευτική! )

"ευθύς εξ αρχής ο Κώστας Καραμανλής ο Πρωθυπουργός από το θεσμικό βήμα της Βουλής, δήλωσε ότι «μη αποδεκτή λύση, μη εξεύρεση λύσης σε ένα όνομα το οποίο θα είναι κοινά αποδεκτό και με τους όρους της γειτνίασης, δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσκληση» και σε αυτό δεν έκανε πίσω."
- τον καταγράψατε τον ...ορισμό της εξωτερικής πολιτικής???
"...το λέω μετά λόγου γνώσεως και το καταλαβαίνουν, είναι πασίδηλη η επιτυχία αλλά το καταλαβαίνουν και όλοι οι πολίτες..."
( ενάμισι λεπτό μετά)"Δεν πανηγυρίσαμε, δεν θριαμβολογήσαμε, αλλά..."
"Και δεν θα κάνουμε το λάθος και θα πάθουμε ό,τι έπαθαν παλαιότερα στην Ενδιάμεση Συμφωνία το '95."
-ποιό ηταν το ...λάθος καλέ το 1995, επί Ανδρέα??
-αρχίζει η κολοκυθιά...
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Τι πάθαμε στην Ενδιάμεση Συμφωνία;
Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Τι έκανε η Ενδιάμεση Συμφωνία δεν γνωρίζετε;
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Δηλαδή;
Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Τι έγινε με την Ενδιάμεση Συμφωνία το '94 που έγινε το εμπάργκο κάτω από την πίεση...
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Το εμπάργκο οδήγησε στην Ενδιάμεση Συμφωνία.
Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Ακριβώς. Τι είπε η Ενδιάμεση Συμφωνία;
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Τι είπε;
Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Συρθήκαμε στην Ενδιάμεση Συμφωνία κάτω από τις πιέσεις των Αμερικανών.....
-ποιό ήταν το λάθος δεν μας δίνει να το καταλάβουμε, πάντως ήταν πολύυυυ μεγάλο λάθος, αυτό το πιάσαμε...
...αργότερα, λοιπόν, κι ενώ μιλάει για το θέμα ο Παπακωνσταντίνου, του επιτίθεται ο Αγοραστός. Όμως -προφανώς - έχει μεσολαβήσει ενημέρωση του δημοσιογράφου από το κοντρόλ, παίρνει μπροστά ο Τριανταφυλλίδης και συνεχίζεται το β' ημίχρονο, στο ίδιο ζήτημα:
Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ...δώσατε (σσ εσείς, το ΠΑΣΟΚ) το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
[α, αυτό ηταν το λάθος?? Το όνομα ΠΓΔΜ, η αναγνώρισή του???Μάλιστα... Σείς είπατε... Ποιός το έκανε λέει??? Πότε το έκανε??? Για να δούμε...]
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Κύριε Αγοραστέ, κάνετε ένα λάθος. Το Φίρομ δεν αναγνωρίστηκε με την Ενδιάμεση Συμφωνία, το Φίρομ είναι αναγνώριση της...
Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Με την Ενδιάμεση Συμφωνία.
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Όχι κ. Αγοραστέ κάνετε λάθος. Είναι απόφαση του Απριλίου του '93 με Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η προσωρινή ονομασία Φίρομ, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Τπ '94 αναγνωρίστηκε.
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Όχι κ. Αγοραστέ.
Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Μπορεί να διαφωνούμε.
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Όχι δεν διαφωνούμε. Είναι πραγματικά γεγονότα. Το Φίρομ, η προσωρινή ονομασία είναι απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δεν είναι συμφωνία. Άλλωστε στην Ενδιάμεση Συμφωνία δεν ονοματίζονται τα κράτη, ονοματίζεται το πρώτο μέρος και το δεύτερο μέρος. Απλά σας διορθώνω.
Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Αυτό θα το δούμε.
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Όχι έτσι είναι. Αλλιώς δεν θα επέμενα.
Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Δεν είναι έτσι.
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Έτσι είναι κ. Αγοραστέ. Μην επιμένετε.
Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Εντάξει.
-Έλαααα, κύριε Αγοραστέ, ολόκληρος Ράλλης παραιτήθηκε το 1993 από βουλευτής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για το λόγο αυτό, και σου διαφεύγει???

...ακόμα αργότερα, ο κύριος Αγοραστός βρίσκει τα ...ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι όλοι οι άλλοι παίρνουν ληγμένα για το Αλτσχάιμερ εκτός από την ...Εστία -αλίμονο...- και η κολοκυθιά μπαίνει στην παράταση...

Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Επειδή δεν μπορούσα να σας φέρω εδώ πέρα την ενδιάμεση συμφωνία του ´95, θα επικαλεστώ γι' αυτό όπως σας είπα το σημερινό κύριο άρθρο της εφημερίδος «ΕΣΤΙΑΣ», το οποίο λέει: υπενθυμίζεται ότι...
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Επιμένω και παραπέμπω και στον κ. Κουσκουβέλη κι αν μας ακούει... Εγώ είμαι έτοιμος να δεχθώ, γιατί εντάξει, δεν είμαστε...
Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Εντάξει, τότε είναι λάθος και το σημερινό..
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Εγώ πάντως θυμάμαι από τις τόσες εκπομπές και το φάκελο ότι είναι Απρίλιος του ´93...
Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Επειδή δεν έχω μαζί μου...
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: ...Οπότε συνέρχεται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και αναγνωρίζει τα Σκόπια με το όνομα FYROM.
Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Θα το δούμε αυτό.
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Είναι άλλο αυτό το πράγμα και άλλο η ενδιάμεση συμφωνία η οποία ανακοινώνεται από τον κ. Τομ Μίλερ έξω από...
Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Επειδή δεν έχω μαζί μου.. Εντάξει, τα ξέρετε πολύ καλά, αλλά...
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Έτσι είναι κ. Αγοραστέ, μην επιμένετε.
Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Επειδή το διάβασα σήμερα. Εγώ δεν σας λέω, εγώ σας...
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Είναι άλλο η ενδιάμεση συμφωνία και άλλο FYROM.
Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Επειδή διάβασα όλο τον τύπο σήμερα και αυτή τη στιγμή το έφερα στο μυαλό μου...
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Όχι. Να σας πω ότι η ενδιάμεση συμφωνία...
Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Συνεπώς είναι λάθος και το δημοσίευμα, εντάξει. Αν είναι λάθος, και το δημοσίευμα είναι λάθος.
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Δεν έχει αναφορά σε ονόματα κρατών. Λέει το πρώτο μέρος και το δεύτερο μέρος.
Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Είναι αναγνώριση."

- Ό,τι πείς μεγάλε... Άμα δεν έχεις την Ενδιάμεση Συμφωνία πρόχειρη, φέρε την Εστία, το ίδιο κάνει.... Σ' αυτά θα κολλήσουμε τώρα?? Σιγά μην είναι λάθος το δημοσίευμα της Εστίας... τί είναι, Καθαρεύουσα να την μπερδέψουν με τη Δημοτική???? Ή φύλλα της εφημερίδας να τα μπερδέψουν και να τα βάλουν να γυρνάνε ανάποδα καλέ?? Έλα Παναγία μου....

(...Εντωμεταξύ, μιλάνε για γεγονότα, τα οποία ο Αγοραστός αγνοεί (?), τα έχει γράψει η Ιστορία ναι μεν, αλλά ο Αγοραστός "αγρόν ηγόραζε", προφανώς... Και θέλει να πουλήσει τον ίδιον "αγρόν" και στους άλλους, οι οποίοι ΔΕΝ θέλουν να τον αγοράσουν βρε αδερφέ... τι να κάνουμε τωρα....
..καλά ε, προβλέπω άμεση απόσυρση από πάσης φύσεως παράθυρα του κυριούλη αυτού, οσονούπω...)

Θ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
(μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ):

-υπόθεση "Ρόκι Μπαλμπόα"
Θ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εμείς, το ξέρετε πολύ καλά κ. Τριανταφυλλίδη, έχουμε χαρακτηρίσει το «όχι» της Ελλάδας δειλό.
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Τι να κάνουμε κ. Κωνσταντινίδη μέλη μιας Συμμαχίας είμαστε. Τι να παραστήσει η Ελλάδα; Το Ρόκι Μπαλμπόα; Να πει όχι σε όλα;
Θ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Γι' αυτό ακριβώς λέμε ότι το «όχι» είναι δειλό.
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: ...θα προτιμούσατε να μην αναγνωριστεί το Κόσοβο και να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ;
Θ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δεν τίθενται έτσι τα πράγματα.
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Πώς δεν τίθενται; Αφού εσείς το λέτε ότι γίνονται παζάρια κ. Κωνσταντινίδη.
Θ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Τα παζάρια γίνονται κάτω από την πίεση των ιμπεριαλιστών κ. Τριανταφυλλίδη.
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ναι, όπως και η Σερβία αναγνώρισε παρά τους θρησκευτικούς μας δεσμούς των ορθοδόξων με τη Σερβία, που τόσο βοηθήθηκε από την Ελλάδα, ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία».
Θ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μη στενεύετε τη συζήτηση.
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Γιατί να τη στενεύουμε; Τα πραγματικά γεγονότα αναφέρουμε.
Θ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ναι, κι αν το ερώτημα τίθεται διαζευκτικά, τούτο ή το άλλο...
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ναι.
Θ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα σας απαντούσα ναι, γιατί η αναγνώριση του Κοσόβου έχει πολύ περισσότερους κινδύνους...
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Θα προτιμούσατε να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με το όνομα «Μακεδονία» παρά να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο.
Θ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Όχι κ. Τριανταφυλλίδη. Εμείς δεν θέλουμε να μπει καμία χώρα στο ΝΑΤΟ και θέλουμε να διαλυθεί το ΝΑΤΟ.
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Μάλιστα.
-Σαφέστατος, καταλάβαμε. Ρόκι Μπαλμπόα. Και πάνω απ΄όλα σταθερότητα. Yessir!!
Ήθελα και νά 'ξερα ποιοί σας ψηφίζουν...


Δ. ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ
(μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ):

...παραλείπω ορισμένα, ο άνθρωπος είναι προφανώς εκτός χρόνου...
και πάμε:

1. Κόσοβο:
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Στη συνέχεια της αναφοράς του κ. Κωνσταντινίδη...
Δ. ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ: Θα σας πω. Για μας, κοιτάξτε...
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Παρακαλώ.
Δ. ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ: Από την πλευρά μας είναι πολύ σοβαρό το θέμα της αναγνώρισης ή μη αναγνώρισης του Κοσόβου και για μας είναι πάρα πολύ σοβαρό να μην αναγνωριστεί το Κόσοβο και θεωρούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει, να συνεχίσει τη στάση...
2. "Ρόκι Μπαλμπόα":
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Αυτοί που μας πιέζουν κ. Χατζησωκράτη, οι μεγάλες δυνάμεις που θέτουν τα...
Δ. ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ: Δεν πειράζει, μπορούμε να αντιστεκόμαστε. Μπορούμε να αντιστεκόμαστε και το θέμα είναι να αντιστεκόμαστε.
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Μάλιστα.
3. World peace:
Αυτό είναι το θέμα, έτσι; Λοιπόν, άρα εμάς μας ενδιαφέρει η ειρήνη στα Βαλκάνια. Όταν ξεκινάμε την τοποθέτησή μας λέμε αυτό. Δεύτερον, θέλουμε να διατηρηθούν το status quo, δηλαδή των συνόρων στα Βαλκάνια και άρα είμαστε αντίθετοι στη διαμόρφωση καινούργιων κρατών, βλέπε Κόσοβο. Είμαστε σαφείς σ' αυτό το ζήτημα, γι' αυτό επιμένουμε πάρα πολύ στη μη αναγνώριση του Κοσόβου, ένα.
4. Ελλάδα εναντίον ΗΠΑ, σημειώσατε ...1:
Τώρα να δούμε τα πράγματα πώς τρέχουν τα συγκεκριμένα. Λοιπόν, μετά από τη συνάντηση στο Βουκουρέστι, η Ελλάδα είχε να αντιπαλέψει την επιμονή των Ηνωμένων Πολιτειών και πέτυχε να αποφύγει διπλωματική ήττα. Ένα το κρατούμενο. Το δεύτερο...
5. Ναι αλλά όνομα δεν βρέθηκε ....κι αυτό θετικό (να κλείσουμε το μάτι στους ΝΔληδες):
Το γεγονός ότι το ζήτημα του ονόματος δεν κατέληξε σ' αυτή τη ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο είναι...
εμείς δεν θέλαμε να καταλήξει, αλλά θα πήγαινε, μπορούσε να πάει να καταλήξει. Το γεγονός όμως ότι δεν κατέληξε είναι θετικό γιατί εξασφαλίζεται περισσότερος χρόνος για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
6. η θεση του ΠΑΣΟΚ - όλως τυχαιως είναι η μοναδική πρόταση με ειρμό (να πάρουμε και τίποτις από τους ΠΑΣΟΚους...):
θα πανηγυρίσουμε και θα θεωρήσουμε νίκη αν υπάρξει και όταν υπάρξει μια ουσιαστική και κοινή λύση κοινής αποδοχής με τη FYROM γύρω από ένα συγκεκριμένο όνομα, το οποίο έχουμε πει να είναι ένα σύνθετο όνομα, κατά βάση γεωγραφικό, αλλά και κάποιο άλλο το οποίο θα μπορούσαμε να καταλήξουμε και ταυτόχρονα θα υπάρχουν και μια σειρά άλλα μέτρα που θα οικοδομούν την εμπιστοσύνη και τη.... των θέσεων.
7. για την διπλή ονομασία, (να ξανακλείσουμε το μάτι στους ΝΔληδες, τικ θα του αφήσει στο τέλος..):
Δ. ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ: Το κυρίαρχο είναι όλες οι χρήσεις έξω από τη FYROM. Όλες οι χρήσεις οι...
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Έξω από τη FYROM; Άμα μέσα στη FYROM μπορούν να λέγονται «Μακεδονία» τότε είναι διπλή ονομασία.
Δ. ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ: Ας λέγονται «Αρσουμπαλιμπάν». Το πρόβλημα δεν είναι αυτό.
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Δεν θα λέγονται «Αρσουμπαλιμπάν».
(πσσστ, μεγάλε, "Μακεδονία" θα λέγονται, στο Σύνταγμά τους το έχουν, δεν εχεις problem, ε??? Οι ψηφοφόροι σας το ξέρουν??)
Δ. ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ: Δεν θα λέγονται έτσι, μας ενδιαφέρει όμως όλες οι άλλες σχέσεις, δηλαδή...
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Οι διεθνείς δηλαδή.
Δ. ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ: Οι διεθνείς και οι διμερείς σχέσεις οι υπόλοιπες. Να μην τρέχουμε από πίσω από τα κράτη, λέμε: αναγνωρίστε, αναγνωρίστε. Δηλαδή ένα όνομα έξω από τη FYROM. Αν καταφέρουμε να είναι κι ένα όνομα μέσα...
-ε, εντάξει αμα το καταφέρει κι αυτό το ...εξαιρετικό και προαιρετικό ο Καραμανλής, αλλά να μην του ζητάμε ακατόρθωτα πράγματα του ανθρώπου και του ανέβει η πίεση, στο άνθος της ηλικίας του....

8. περι ανέμων και υδάτων:
Δ. ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ: ... εμπάργκο, ... διάφορες ας πούμε εντάσεις... διάφορες προκλήσεις οι οποίες προκαλούσαν άλλες ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις(στην ΠΓΔΜια) ... θέλουμε να συνεχιστούν οι συνομιλίες μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της...
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Από την άλλη πλευρά εσείς βρίσκετε ότι, επειδή και ο κ. Αλαβάνος επισκέφθηκε δυο φορές τα Σκόπια...
Δ. ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ: Πολύ καλά έκανε.... Πολύ καλά έκανε. ...η κατανόηση είναι το κυρίαρχο.
Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ναι, άλλο θέλω να ρωτήσω. Έχει βρει ευήκοα πολιτικά ώτα; ...
Δ. ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ: Ακριβώς αυτό ήταν ένα από τα σημεία που φάνηκε καθαρά πως υπάρχουν και διαφορές μεταξύ, μέσα στο πλαίσιο των πολιτικών δυνάμεων της FYROM.... Φάνηκαν κάποιες διαφορές και ο Πρόεδρος είχε λίγο διαφορετικά από τον Πρόεδρο και τους άλλους και υπάρχουν...
...διαφορετικές προσεγγίσεις... Το μείζον είναι η αλληλοκατανόηση, γιατί γείτονες είναι ...χρειαζόμαστε να υπάρχει η σταθερότητα σ' αυτό.
...Και το σημαντικότερο ...πρέπει να αποφύγουμε να μπούμε σε μια διαδικασία, το είπε ο Αλέκος Αλαβάνος κι αυτό να το κρατήσουμε, αυτών των ασύμμετρων ανταλλαγμάτων απέναντι στις ΗΠΑ...
-άντε πάλι με τον Αλέκο. Καλέ ο Τσίπρας ειναι ο αρχηγός!!! Μπα σε καλό σου.....
-δεν πιστεύω να έχει κανένας καμία απορία, ε?? Άμα έχει, να τη σημειώσει, θα μας τα ξεδιαλύνει όλα ο ...Αλέξης, στην επόμενη συνέλευση των γνήσιων αριστερών ....


Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ
(βουλευτής Αττικής του ΛΑΟΣ):

...είναι θετικό βεβαίως ότι τήρησε τη συγκεκριμένη στάση η ελληνική κυβέρνηση στο Βουκουρέστι και νομίζω ότι η κοινοβουλευτική παρουσία του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού έχει συμβάλλει σημαντικά στην αποδοχή μιας τέτοιας ας το πω θέσης από πλευράς κυβερνήσεως.
Το δεύτερο το οποίο θέλω να πω... αν συνδυάσετε το 81% της κοινής γνώμης με την κοινοβουλευτική παρουσία του ΛΑΟΣ, είναι σαφές ότι τίθενται ορισμένα όρια.
Λέω ότι αυτό το κόμμα, το δικό μας, ταυτίζεται με την άποψη του 81%.

αν ακολουθούσαμε τη θέση την οποία υποστηρίζαμε εμείς, που είναι η λύση του να μην υπάρχει καθόλου η Μακεδονία στην ονομασία, πού θα οδηγούμασταν; Και πάλι στο βέτο.

Η κόκκινη γραμμή μας υπάρχει ο πολύ σοβαρός κίνδυνος συν τω χρόνω, δεν το λέω για σήμερα...Να ξεθωριάσει, να δεχόμαστε πολύ ευκολότερα ονομασίες, να ανεχόμαστε τις επαχθέστερεςσημαίες, να ανεχόμαστε τις εθνότητες, να ανεχόμαστε όλα αυτά τα πράγματα μέσα σε μια διαδικασία...
-να μας πάρουν και τη ...Λάρισα, ε??
-με τον Κωστάκη όμως και την πολιτική του ικανοποιημένοι είστε ε?? Λίγο λίγο το χατηράκι σας το έκανε.... Βιβλίο Ιστορίας, Βέτο χωρίς διαπραγμάτευση ούτε προς όφελός μας...
Και του δώσατε τα "παρών" στη δυσπιστία, και λίγη ανάσα γενικώς...
Άντε βρέ, καλά στέφανα!!!




.....δεν νομίζω κανένας να διαφωνεί με την επίδοση του προτεινόμενου βραβείου στον Γ. Παπακωνσταντίνου,
που άντεξε χωρίς να χειροκροτήσει,
...εεεεε??????


chouvi, thx!!
;-)

7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8/4/08, 12:32 π.μ.

    elate ...έκανες εξαιρετική δουλειά και φαντάζομαι πολύ κουραστική...
    Για τα σχόλια δεν έχω τίποτα να πω γιατί εύστοχα και χιουμοριστικά δείχνουν την ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αυτοπροσδιορισθεί πολιτικά και εξηγείται και για ποιό λόγο δεν υπάρχει κατατεθειμένη κυβερνητική πρόταση. Η αοριστία και η ασάφεια των θέσεών τους είναι νομίζω και ο λόγος που οι πρόσφατες (αποψινές) δημοσκοπήσεις δείχνουν κάμψη και της δημοφιλίας του Προέδρου-μουρίτσα και του κόμματος τους συνολικά.

    (Πάντως πολύ αστεία σχόλια...ειδικά αυτό το "πως την πάλεψες μεγάλε")!!!!

    Μαίρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/4/08, 1:10 π.μ.

    Γεια χαρά κι από μένα! Συγχαρητήρια για τη δουλειά και για το "ξεκαθάρισμα" που προσφέρεις μέσα από το blog σου σχετικά με θέματα εξ. πολιτικής, για τα οποία όλοι έχουν γνώμη μεν, πολύ λίγοι γνώση δε.

    Θα σε παρέπεμπα και στο άρθρο του Α. Ηρακλείδη που δημοδιεύτηκε στο "Βήμα" της Κυριακής (το διαβάζω on-line,έτσι; όχι και να τους δίνουμε λεφτά μετά τη 16 Σεπτεμβρίου), μία από τις πιο νηφάλιες φωνές στο ακαδημαϊκό χώρο (μάλλον θα τον ξέρεις), όπου τουλάχιστον μπαίνει στη διαδικασία να εισαγάγει τη παράμετρο του χρόνου (βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη) στην όλη συζήτηση, άντε, γιατί μας πρήξανε με την "εθνική επιτυχία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ευχαριστω νικολέττα!!

    ...για να ειμαι ειλικρινής, εδω και δυο σχεδον χρόνια του κανω ...εμπαργκο του "αΔΟΛου" διαμορφωτη γνωμης...
    Και δεν νομιζω να εχω αποψη ακομα για τον Ηρακλειδη, οπότε το βλεπω το αρθρο και σου λέω!!

    ...παντως, οντως, και γω δυσκολα εχω βρει ανθρωπους να συμφωνω -ειδικά για θεματα εξ. πολ., και πριν αλεκτορα φωνησαι.... ;))
    ειμαστε και λιγο ..."περιεργες"...

    ....να μιλάμε, ε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Nικο, επιφυλασσομαι, λιαν συντομως!!!

    thanks!!!

    ;-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...μου χει σπασει τα νευρα ο mozilla πλακωνονται με τον explorer... και μενω ...αδημοσιευτη στο blog MOY...

    Μαίρη, οντως ζορι ειναι ρε γμτ, πολλη "κομπιουτεροκρατια"...

    ...ΛΕς για καμψη, ή πάλι τα ροζ θα μας καπελώσουν??? ...με τις νεες εξελιξεις??? ΜΜΕ και ξερο ψωμι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...όντως διαφωτιστικότατος ο Ηρακλείδης:

    ..."Χρειάζεται και κάτι παραπάνω: στις διμερείς διαπραγματεύσεις το πέρασμα σε μια εντελώς διαφορετική λογική (ένα paradigm shift όπως θα έλεγε ο Thomas Kuhn) και από τις δύο πλευρές: η αναζήτηση από κοινού λύσης σε ένα κοινό πρόβλημα, χωρίς νικητή-ηττημένο, αλλά με δύο νικητές-κερδισμένους (λύση «θετικού αθροίσματος»).
    Κλειδί για να σπάσει ο πάγος είναι να τους δηλώσουμε ευθαρσώς ότι αναγνωρίζουμε πέρα για πέρα ότι υπάρχει έθνος των Makedonski, το οποίο υφίσταται εδώ και σχεδόν εκατό χρόνια (αφότου δηλαδή αποξενώθηκαν από τους εθνοτικά συγγενείς τους Βούλγαρους) και ότι σεβόμαστε πλήρως το δικαίωμά τους στον αυτοπροσδιορισμό, εφόσον βέβαια αυτός δεν υποκρύπτει αλυτρωτισμό (με άλλα λόγια, η λογική του Πακέτου Πινέιρο, Απρίλιος 1992)."


    "Το κόστος του βέτο" Α. ΗΡΑΚΛΕΙΔΗΣ

    ευχαριστούμε Νικολέττα!!
    :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.