3 Οκτ 2008

Τω γνωστώ-αγνώστω φοροφυγά...

Σε κεντρικότατη οδό κοντά στο σπίτι μου, φάτσα στο πιό επανδρωμένο αστυνομικό τμήμα της επικράτειας, είναι ένα φαρμακείο... Εδώ και τέσσερα χρόνια, πηγαίνω μόνο όταν οι άλλοι είναι κλειστοί, μια και η συγκεκριμένη είναι ανοιχτή και εκτός ωραρίου, με την ταμπέλα κλειστή- και το μπατσικό φάτσα.

Κι αυτό γιατί ΠΟΤΕ, μα ΠΟΤΕ, δεν μου έχει κόψει απόδειξη. Ούτε μια φορά. Κάποτε, διαολισμένη, της ζήτησα, προφασιζόμενη ότι ψώνιζα για λογαριασμό άλλου.
Αλλά αισθάνθηκα ψιλοάσχημα, και δεν το ξαναέκανα, απλά πάω αλλού συνήθως διότι εκνευρίζομαι.

Προχτές λοιπόν αναγκάστηκα να πάω, μπαίνω, τρείς παρά τέταρτο το μεσημέρι, το μπατσικό μπροστά είπαμε... Παίρνω μια βαφή και ένα σαμπουάν, το ένα είχε 7,90, στη βαφή δεν είδα τιμή.
"20 ευρώ" μου λέει, γελαστή γελαστή.

"Νόμιζα ότι είχε 11 ευρώ η βαφή", λέω, και της δίνω το εικοσάευρο...
"εεεε, όχι, 11,90 έχει. (βγάζει το κομπιουτεράκι, ότι και καλά έκανε λάθος στην πρόσθεση)
Γυρίζει σε μένα με ύφος "θα-σε-φτιάξω-εγώ":
"19,80 κάνουν!!! Ορίστε το εικοσαρικάκι σου, να βγάλεις και χαρτζηλικάκι!!!!!"

.....

Εκείνη την ώρα δεν μίλησα μεν, αλλά πρέπει να είχα το βλέμμα το ίδιο της Μέδουσας, διότι δια ΠΡΩΤΗΝ ΦΟΡΑΝ, μου λέει... "εεεε, περίμενε να σου δώσω και μια απόοοοδειξη"...
Η απόδειξη βέβαια ήταν χειρόγραφη, όχι από την ταμειακή μηχανή, αφού θα έπρεπε να ηταν κλειστή...

Βγήκα έξω και αν με έπιανες απο τη μύτη, θα έσκαγα.

Και σκέφτομαι, τώρα...
ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ για το θράσος αυτό??? Η κυριούλα??? Ή εγώ, η ....ευγενική, ντροπαλή και καλαναθρεμμένη???

Ένα ...εικοσαρικάκι ήταν, σιγά τα ωά. Πες ότι της κάναμε ελεημοσύνη βρε αδερφέ, όλοι οι πελάτες της από ένα εικοσαρικάκι ο καθένας, για να βάλει βενζίνη στην X5 που φαντάζομαι πως θα έχει. Δικά μας είναι, τα δουλέψαμε, ο τι θέλουμε τα κάνουμε.

Το θέμα όμως είναι πως επιπλέον χάνουμε ΟΛΟΙ μαζί, ως πολίτες, από το ταμείο του κράτους, αυτά που του κλέβει μην κόβοντας αποδείξεις. Διότι περί κλοπής πρόκειται. Ή, μάλλον, περί ληστείας, μια και είμαστε ΠΑΡΟΝΤΕΣ!!!
Το ωραίο είναι όμως ότι ο νόμος ήδη καθιστά και τον πελάτη υπόλογο εάν δεν κοπεί απόδειξη. "Αυτός δεν σου έδωσε, μάλιστα. Κι εσύ γιατί δεν ζήτησες???"
Άρα ούτε κλοπή, ούτε ληστεία. Συνέργεια.

Μεθαύριο θα βγούμε πάλι να διαδηλώσουμε που το κακό κράτος φορολογεί το μισθωτό, και όχι το κεφάλαιο. Αφού ρε παιδιά ο μισθωτός ειναι ο μόνος που ελέγχεται μια και το δικό του εισόδημα είναι δεδομένο και δηλωμένο?? Και να τα ζητήσει ο Αλογοσκούφης, ο Παπαντωνίου, ο Φούφουτος από το φαρμακοποιό, θα τα πάρει??? Όχι. Θα συνεργαστούμε αρμονικά για να μην του τα δώσουμε. Ούτε του Φούφουτου, ούτε του κράτους.
Ο φαρμακοποιός θα τα κλέψει, κι εγώ θα κάνω τουμπεκί ψιλοκομμένο.

Εκτός αν η πολιτεία βάλει ένστολους τσεκαδόρους στις επιχειρήσεις, για να μας μαζέψει...
Μετά θα διαδηλώνουμε ενάντια στο κράτος αστυνόμο.

Και μην ξεχάσουμε τη δυναμική αντίσταση στο κακό κεφάλαιο διαδηλώνοντας και ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και τις πολυεθνικές, που διευρύνουν τις ανισότητες*.
Όλοι μαζί, μια γροθιά.
Και είμαι σίγουρη ότι στις πορείες θα έρθει και η κυρία από το φαρμακείο...
Η συνεργός μου, που τη βοηθάω να με κλέψει.
Όλοι μαζί, μια γροθιά.
Που γρονθοκοπάει τα μούτρα μας.

________________


ΥΓ1: ο Μπέρκ (λέγεται ότι) είπε:
"το μόνο που χρειάζεται για να επικρατήσει το κακό, είναι να μην κάνουν τίποτα οι καλοί να το εμποδίσουν."
-χομπσιανό κάπως, αλλά πραγματικότητα. Και δεν έχω τίποτε και με το Χομπς δηλαδή...

Απλά να, στα καθ' ημάς το "κακό" εντοπίζεται στο νομοσχέδιο για την απαγόρευση του καπνίσματος, στους μισθούς των βουλευτών, στις "παρά φύσιν" αποδοχές των βουλευτών, στους πυροβολημένους που μας κυβερνούν - λες και μόνοι τους πήγαν στο Μαξίμου- στους άλλους, τους χαριτωμένους που ΔΕΝ μας κυβερνούν, που όλο και κάπου κι αυτοί φταίνε για το χάλι της χώρας, στις διαφημίσεις που μας ...αναγκάζουν να παίρνουμε δάνεια, στους νεοφιλελεύθερους που απαλλάσσουν από τους φόρους το κεφάλαιο,
και ΒΕΒΑΙΑ στους ΑΤΙΜΟΥΣ τους εφοριακούς....
Αυτά είναι το κακό. Καθρέφτη στο σπίτι μας δεν έχουμε.
Οι δε καλοί είμαστε εμείς, εννοείται, μόνο που, να μωρέ, είμαστε ανήμποροι μπροστά στη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης....



ΥΓ2:
ο δε Κέννεντι...
φθαρμένο από την πολλή χρήση πλέον το απόσπασμα από την ομιλία στην ορκομωσία του: "μη ρωτάς τι θα κάνει η πατρίδα σου για σένα, αλλά τι θα κάνεις εσύ για την πατρίδα σου."
Εάν το ξεστόμιζε στην Ελλάδα βέβαια αυτό, δεν θα κατέληγε με τρείς σφαίρες, αλλά με τρία φορτηγά ντομάτες....





(*)Στο μεταξύ, οι μόνοι που δίνουν αποδείξεις ανελλιπώς,

είναι οι ....πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα!!!! Χα!
Για πήγαινε στα Ζara's, στα Bershka, στα McDonolds, στο Hondo's...
Αλλά αυτοί είναι νεοφιλελεύθεροι....

4 σχόλια:

  1. Kαταπληκτικό post..Λές μεγάλες αλήθειες.Δυστυχώς αυτή την κλεψιά που αναφέρεις την περνάμε όλοι στα ψιλά γράμματα.Οι περισσότεροι όταν αγοράζουμε κάτι δίνουμε πολύ λίγη σημασία στο αν ο καταστηματάρχης θα μας δώσει απόδειξη η όχι.Με λίγα λόγια...ο κλέψας του κλέψαντος!
    Καλησπέρα Μαριάννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα... ωραίο ποστ...

    Έχω βέβαια κάποια σχόλια για τα τελευταία σημεία του... Ο πολίτης δεν μπορεί πάντοτε ούτε πρέπει να γίνεται αστυνομικός για να περιπολεί τον όποιον κλέφτη... Σίγουρα αυτό θα ήταν αναγκαίο αν είχαμε αναρχία, ή περίοδο αναταραχών αυτό που λέμε (σικ) επανάσταση. Ο πολίτης μπορεί και πρέπει πάντοτε να αισθάνεται ασφαλής... Είναι υποχρέωση του κράτους αυτή...

    Κράτος δεν είναι αυτό που έχουμε στην Ελλάδα... πλιατσικολόγοι είναι... τώρα αν θέτεις ζήτημα ηθικής και κοινωνικής ισορροπίας, ναι λοιπόν αν υπήρχε οργανωμένο κράτος τότε αυτόματα η φαρμακοποιός θα έκοβε αποδείξεις... πέρα από την ηθική, όμως μου φαίνεται ανεπίτρεπτο, να είναι το φαρμακείο ανοικτό, και οι μπάτσοι να κάνουν τα στραβά μάτια, επειδή «τα παίρνουν», «εξυπηρετεί» ή «είναι κουνιάδα συναδέλφου»... Γιατί φυσικά αμοίβονται για να κάνουν τη δουλειά τους, και όχι εικασίες...

    Μέσα σε όλη την παραίτηση και τον ξεπεσμό στην Ελλάδα είναι και αυτό ένα δείγμα... Ηθικά ίσως η φαρμακοποιός επιτελεί και κοινωνικό έργο... νόμιμα όμως όχι και αυτό είναι πρόβλημα...

    Και ένα υστερόγραφο για το «χαρτζηλικάκι». Εδώ που είμαι, τα ρέστα δίνονται υποχρεωτικά, και αν θέλεις αφήνεις χαρτζηλίκι στον ή στην όποια κυρία... Τα χρήματα αυτά είναι δικά σου, και οφείλουν να στα δώσουν... όπως είναι φυσικό, στο τέλος κάθε εβδομάδας, οι τσέπες μου έχουν αρκετά ψιλά... Τα «χρυσά-ασημένια» σουμάρονται και μου δίνουν πάντα ένα 10ευρω, παλιές καλές 3000 δραχμές, ή αν προτιμάτε 1 greek ώρα εργασίας. Τα χάλκινα κάνουν κάνα δύEυρο, όμως επειδή είναι πολλά, τα δίνω πάντα στους επαίτες, ή στους οργανωπαίκτες του Μετρό, εισπράτοντας για αυτό θερμά ευχαριστώ... Αν θέλεις ηθικά, προτιμώ να πηγαίνουν σε αυτούς παρά στο όποιο αφεντικό, ή υπάλληλο επιχείρησης... Τα δικά τους συντεχνιακά-εργασιακά προβλήματα δεν με αφορούν, ούτε και θα τα λύσουν με τα δικά μου 20-10-5-2-1 λεπτα...

    Όσο για τους Έλληνες, μπάτσους, συγκρίνοντάς τους με τους Γάλλους, θα έλεγα ότι είναι στην πλειοψηφία τους άχρηστα υλικά για ανταλλαγή... Αλλά από την άλλη δεν μπορώ να απαιτήσω ξαφνικά η Ελλάδα να έχει τις υποδομές και το επίπεδο της Γαλλίας... Έτσι «κάνω τα στραβά μάτια» και για τους μπάτσους, και για τους αγενείς Δημ. Υπαλλήλους και για όλους αυτούς που στην Ελληνική Καθημερινότητά μου προσβάλλουν την αξιοπρέπειά μου με τη γαϊδουριά τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...ευχαριστώ.
    Αλλά εννοείται ότι δεν είναι λύση αυτή, να κανουν περιπολίες για να μη φοροδιαφεύγουΜΕ οι εξυπνάκηδες.
    Απλά μην ξεχνάς, οτι ο νόμος καθιστά υπεύθυνο και εμένα, τον πελάτη.
    Εαν βέβαια της πω να δωσει απόδειξη, είναι σαν να προδίδω το ...λαό ας πούμε, κάπως έτσι αισθάνονται αρκετοί.
    Λες και το Κράτος είναι το κακό, και θέλει το κακό μας, κι ο φαρμακοποιός ειναι ο καλός, και θέλει το καλό μας.

    Τόσο βλαμμένα είμαστε.
    Πρώτη εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συχνά μου λένε στα ρέστα οτι δεν εχουν ψιλά. Ετσι μου κρατάνε συχνά 5 λεπτά, 3 λεπτά, 7 και παραπάνω καμμια φορά.
    Συχνα τα ζητάω, γιατι ξέρω οτι λένε ψέμματα για κατι που τους βολεύει αφου με αυτά βγάζουν τα tips της ημέρας. Και του μηνα τελικά.
    Απόδειξη οταν δεν μου κόβουν, την ζητάω. Μου τη φέρνουν 9 στις 10 φορές, αλλα καμμια φορα λενε οτι χάλασε η ταμειακή.
    Η τσέπη μου ομως δεν γινεται να χαλάσει και να μην πληρώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.